Japánban termelik a világ legnagyobb gonddal ápolt, legdrágább gyümölcseit. Minden évben hír a helyi árverés, ahol milliókat adnak egy-egy darab dinnyéért.
A szigetország északi részén, Hokkaido szigetén termesztett jubari sárgadinnye ekkora sztár, de most úgy tűnik, akad egy feltörekvő új nemesítés is, ami egyedi ízvilággal próbál trónra kerülni.
A citromdinnye a dinnye édességét és aromáját a citromra emlékeztető enyhe savanyú ízzel ötvözi.
A Suntory Flowers japán kertészeti vállalat állítólag öt évet töltött a citromdinnye kifejlesztésével, és egy eredetileg a tengerentúlról importált dinnyefajtából nemesítette. A folyamat rengeteg próbálkozással és hibával járt, de a türelem és kitartás szó szerint meghozta gyümölcsét.
A fejlesztési időszak alatt a kertészek számos tényezővel, többek között a termesztési módszerekkel és a betakarítási idővel is sokat kísérleteztek. Egyelőre korlátozott számban kerül a polcokra a japán furcsaság, szezononként nagyjából 3800 darabot szüretelnek le Hokkaido gazdái. Ezt a dinnyét viszont nem árverésen értékesítik, hanem a környék boltjaiban, nagyjából 8 ezer forintos áron.