A kulináris élmény ott kezdődik, amikor valóban izgalmas, érdekes, sőt vakmerő hozzáállást igénylő tételeket próbálunk ki. Japánban járva pedig bőven akad ilyen, akit a fővárosba vet a sors, az ne hagyja ki ezt az érdekes éttermet, ha más nem, legalább pár fotó erejéig útba lehet ejteni.
Egy japán tévéműsorban nemrég mutatták be az Abe-chan nevű híres jakitoriéttermet, ahol azzal büszkélkednek, hogy a helyi fogások ízének titka a szószosedény, amit 60 éve nem tisztítanak.
A jakitori egy japán típusú grillezett csirkesaslik. A falatnyi darabokra vágott húst egy rövid nyársra, a kusira tűzik fel, majd faszén felett megsütik. A szó “jaki” a sütésre utal, míg “tori” a madarat vagy baromfit jelenti. A jakitori gyakran szaftos és ízletes mártással locsolják meg.
Az említett japán tévéműsor sok nézője megdöbbent, amikor látta, hogy a szószosüveg már tele van sűrű, forró barbecue-szósszal. Az Abe-chan jelenlegi tulajdonosa szerint az edényt az 1960-as évek óta nem tisztították ki, és szerinte ez fűszerezi a jakitorit.
Ahelyett, hogy minden nap tisztítanák és súrolnák a szószosedényt, az étterem személyzetének csak új szószt kell töltenie abba, pótolni, ami aznap elfogyott. Az üzlet tulajdonosa szerint ezzel mélyülnek az ízek, és gazdagabb lesz a szósz.
Amikor megkérdezték a tulajdonost, hogy fél-e attól, hogy egy vendégük megbetegszik vagy ételmérgezést kap, magabiztosan válaszolta, hogy az általuk felszolgált ételek tiszták, és ha a szószosedényük “koszosnak is tűnik”, minden szabályt teljes mértékben betartanak. Biztonságos ételt kínálnak, szó sincs egészségügyi kockázatról.