Kávézási szokásainkon nem gyakran változtatunk: ahogy rákapunk az italra, nagyjából hamar beáll, hogyan is isszuk: feketén, tejjel és/vagy cukorral, valamint az is, milyen típusú kávét használunk a főzéshez.
Nem biztos azonban, hogy a hozott anyagból a legjobb ízeket hozzuk ki. Az aromákon mindig lehet javítani, ehhez pedig elég néhány apró trükk, mellyel a minőségi és kevésbé minőségi alapanyagokból is finomabb kávét kapunk. Mutatjuk is őket:
Melegítsd elő a bögrét: a kávé melegen az igazán jó, és meglepően sokat hűl már akkor is, amikor az ital a szobahőmérsékletű bögrébe, csészébe érkezik. Némi melegvíz javít ezen a helyzeten
Használj szűrt vizet: mivel a víz adja a kávé 98 százalékát, érdemes törekedni a minél jobb minőségű, tisztább víz felhasználására. A víz ideális hőfoka kávéfőzéskor egyébként 90-96 Celsius-fok
Simítsd el a dolgokat: ha őrölt kávét használsz, fontos, hogy lapos legyen az őrlemény felszíne a szűrőnél. Így egyenletesebben ázik ki a kávé, melynek hatása az ízen is jelentkezhet
Fagyaszd le a kávébabot: a szemes kávék tárolásánál a hő kulcsfontosságú. Hidegben a frissességüket hosszabb, akár duplaannyi ideig is megőrizhetik, mint hagyományosan tárolva. Itt is fontos, hogy újra lefagyasztani már nem lehet ilyenkor, ezért javasolják is a mihamarabbi elzárt tárolást a kiengedés után.
Forrás:
SWNS
Kép(ek) forrása:
Getty Images