Life Fehér Patrik 2024. 05. 18.

Ők az idei futballszezon legnagyobb hatású játékosai

Adatelemzők megvizsgálták, hogy a napokban véget érő 2023/2024-es bajnokságokban kik voltak a legnagyobb hatású futballisták. Taroltak a középpályások.

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy futballcsapat 11 emberből áll, a meccsek kapcsán pedig mindig csak egy-két embert emelünk ki. A csatárok például általában a góljaik, vagy éppen a kihagyott helyzeteik miatt kerülnek terítékre, míg a védelem tagjai akkor, ha átjáróházként funkcionálnak, és képtelenek megállítani az ellenfél támadásait.

A valóságban viszont inden szereplő hatással van csapata teljesítményére, a svájci CIES Football Observatory pedig arra vállalkozott, hogy számszerűsíti is ezt. A világ 54 bajnokságának játékosállományát vizsgálták meg egy komplex szempontrendszer alapján, melyben a védekezéstől a támadásig, a lehetőségteremtésen át a fejjátékig mindent figyelembe vettek a szakértők. Ezt összevetették a lejátszott percekkel és a játékos csapata által elért eredményekkel.

Mindezek alapján a középpályások közül kerültek ki a legnagyobb hatású játékosok, akik – ha belegondolunk – mindenből kiveszik a részüket egy kicsit. A futballszakértők egy százpontos skálán értékelték a játékosokat – ennyit senki nem ért el, de a legjobb eredmény nagyon közel volt ehhez.

A legnagyobb hatású játékos Rodri lett a Manchester Cityből 98,5 pontjával. A védekező középpályás a svájci intézet szerint a passzjátékban, a disztribúcióban volt legerősebb a pályán töltött több mint 2750 perce alatt.

Rodri (Kép: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images)

Rodri (Kép: Sebastian Frej/MB Media/Getty Images)

A lista második helyén Granit Xhaka végzett a német bajnokságot megnyerő Bayer Leverkusenből (92,3 pont). A svájci játékos szintén ezen a területen jeleskedett. A harmadik Martin Ödegaard lett (Arsenal, 89,9 pont) – ő szintén védekező középpályás, ám a szakértők szerint inkább az esélyteremtésben volt kiemelkedő.

A vizsgált 54 bajnokságból az egyik a magyar első osztály volt, így a hazai viszonyokról is vannak adatok. Itthon a Ferencváros játékosai taroltak: a legnagyobb hatású játékosnak az FTC védekező középpályása, Mohammed Abu Fani bizonyult, megelőzve Marquinhost és a fehérvári Tobias Christensent.

Mohammad Abu Fani (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Mohammad Abu Fani (Kép: Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Michael Regan/Getty Images