Life Hirdetés 2024. 08. 01.

Nem aludni nem férfias, és még beteg is leszel tőle (x)

Az eredményeket hajszoló, fáradhatatlan, minden percet kihasználó, még az éjszakáit is feláldozó férfiakat általában a sikerrel azonosítjuk – holott a kialvatlanság előbb-utóbb meg is betegíthet.

A brit alvásszakértő professzor, Matthew Walker szerint az ébrenlét enyhe agykárosító tevékenység, emiatt mindennap átlagosan 7-9 óra alvásra van szükségünk, hogy a károkat helyreállítsuk. Most őszintén: te mikor aludtál utoljára ennyit?

Macsó legyek, vagy aludjak?

A mai világban ciki sokat aludni: főleg a férfiakról gondolják (akár saját maguk!) azt, hogy lusták, ha már este tízkor ágyban vannak, és 6 órakor kelnek. Legtöbbször valóban úgy tűnik, nem elég mindenre 24 óra – legalábbis az old school „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” szellemében biztosan nem. Kevés sikeresnek tartott férfi épített karriert 8-tól 4-ig tartó munkával, és a napi hajsza után sincs megállás. Este jó társak, jó szülők szeretnénk lenni, várnak a ház körüli teendők, miközben a társasági életet sem hanyagolhatjuk, de sportolni is kellene, hogy karbantartsuk az izmainkat. És akkor még meg sem néztük a kedvenc sorozatunkat vagy a meccset, de egyéb saját hobbira sem volt időnk. Márpedig, ha egy férfi meg akar felelni az összes feléje támasztott elvárásnak, akkor mindennek bele kell férnie. Így nem marad más, mint az alváson spórolni.

Ha nem alszol, teljesíteni sem tudsz

Pedig az alvásra nagy szükségünk lenne, hiszen az agyunk alvás közben regenerálódik, ilyenkor dolgozza fel a napközben bennünket érő információkat és ingereket. Egy pihentető éjszaka után a kreativitásunk a háromszorosára nő, az alváshiány ellenben csökkenti azt. A fáradt ember kevésbé hatékony, és sokkal többet hibázik, hiszen kialvatlanul az ember ingerültebb, a figyelme szétszórt, és csekélyebb a teljesítőképessége is. Az agyunk mellett azonban minden más szervünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű pihenésre. Alvás nélkül a testünk is megbetegedhet.

Az alváson megspórolt idő meg is betegít

Ha mélyen alszunk, a szívünk lassabban dobog, az izmaink ellazulnak, és csökken a vérnyomásunk is. Az alváson megspórolt idővel az egészségünket tesszük kockára: az állandósult alváshiány miatt olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a depresszió, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Aki 6 órát vagy ennél kevesebbet alszik, az a szívét is károsítja, 200 százalékkal növelve a szívroham és a stroke valószínűségét. Fáradtan a függőségekre is hajlamosabbak lehetünk, mert több koffeint, nikotint kívánhat a szervezetünk, amelyek – többek között – még a rövidre nyúlt éjszakai pihenésünket is tovább ronthatják, ördögi körbe hajszolva ezzel bennünket.

Légy férfi, és aludj!

Itt az ideje annak, hogy megdöntsük a fáradhatatlan férfi mítoszát, és belássuk: az alvás nem macsóság kérdése, hanem létszükséglet. Lehetünk bármilyen sikeresek, tűnhetünk bármilyen erősnek, férfiasnak, ha ennek hosszú távon az egészségünk látja kárát, akkor egész egyszerűen nem éri meg. Jobb, ha inkább megtanulunk néha nemet mondani, ha mérlegeljük, mi fontos és mi nem, ha oda tudunk figyelni saját testünk jelzéseire, és újra megtanulunk jól aludni. Ebben segíthet a tudatosság, a jó időmenedzsment, a helyes életmód, a támogató környezet és a megfelelő alváshigiéné.

Átmenetileg segíthetnek a gyógynövények is

Átmeneti alvászavarok esetén segíthetnek a vény nélkül kapható, gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszerek is. Ilyen növényi gyógyszer a Sedacur Forte, Sedacur forte, amely a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Esténként segíti az elalvást, éjszaka pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem növeli a reakcióidőt, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.