Life Hirdetés 2024. 08. 15.

Így pihend ki a nyaralást (x)

Egy hosszúra nyúlt, pihentető, élményekkel teli szabadság után visszatérni a munkába bizony ugyanolyan stresszes és fárasztó lehet, mint a vakáció előtti hajtás. Ha ránk hallgatsz, elkerülheted, hogy egy pillanat alatt újra a mindennapi mókuskerékben találd magad.

Érezted már fáradtabbnak magad a szabadság utáni első munkanapodon, mint amikor elmentél? Hogy nem volt étvágyad, motivációd még annyi sem, és azon is felhúztad magad, ha Katika túl hangosan beszélt melletted telefonon? Na, hát ez a „post vacation blues”.

A vakáció utáni stressz vakáció előtt kezdődik

A vakáció utáni stressz azonban már jóval korábban, konkrétan a vakáció előtt elkezdődik. Pont akkor, amikor kétszer annyi energiádba kerül elmagyarázni a helyettesítődnek egy rutinfeladatot. Vagy amikor rájössz, hogy nélküled fog lezajlani az a nagyon fontos tárgyalás. Na és persze akkor, amikor a határidős feladatok elvégzése miatt 12 órákat dolgozol előre, miközben a bőröndök is bepakolásra várnak. Ebből lesznek aztán az olyan helyzetek, amikor még a reptéri váróban is a gépeden pötyögsz, vagy a medence partjáról elintézel egy-két hívást. S ha mindez nem lenne elég: a Tripadvisor vonatkozó felmérése szerint a dolgozók 64 százaléka még a vakáció ideje alatt is azon stresszeli magát, hogy a nyaralás nem tart örökké.

Már megint dolgozni kell?!

Amikor meg visszatérsz az irodába, egy-két-három hétnyi e-mail várja, hogy elolvasd és megválaszold őket, és a határidők sem lettek attól rövidebbek, hogy te kihagytál egy kis időt. Ráadásul nagy eséllyel most neked kell átvenni az utánad szabadságolt kolléga feladatait. S miközben úgy érzed, elborítanak a teendők, neked semmi máshoz nincs kedved, mint a nyaralós fotókat pörgetni a galériádban, és kiszámolni a következő szabidig hátralévő időt. A már említett kutatás alapján a munkavállalók 19%-a már a munkába való visszatérés első napján, 43%-uk pedig egész héten feszült attól az egyszerű ténytől, hogy megint dolgozni kell.  Arról nem is beszélve, hogy 4%-uk rendszeresen el is késik a szabadság utáni munkanapokról.

Így pihend ki a pihenést

Ahhoz, hogy a nyaralás utáni munkába állás ne legyen stresszfaktor, tudatos tervezésre és jó időmenedzsmentre van szükség. Fogadd meg a tanácsainkat, ha valóban kipihenten szeretnél visszatérni a vakációról!

  • Válassz okosan időpontot! Nagy mértékben csökkentheted a szabadság előtti, alatti és utáni stresszt, ha a határidős feladataidat igyekszel a távolléted előtt elvégezni, illetve nem a visszatérésed első napjaiban kell fontos projekteket lezárni.
  • Több nap, mint kolbász. Ha lehetőséged van rá, hagyj magadnak az utazásod előtt és után is egy-két nap pluszszabadságot, hogy lelkileg is felkészülhess az átállásokra. Visszatérve ekkor már elolvashatod a felgyűlt e-maileket, de a megválaszolásukat valóban hagyd az első hivatalos munkanapokra! Az is jó trükk, ha a hivatalos szabadságértesítődön nem az első munkanapod szerepel: így lesz időd valóban „bebootolni”, mielőtt elkezd csörögni a telefon.
  • Fontos a fokozatosság. Visszatérésedkor ne vesd bele magad azonnal a munkába! Tájékozódj a kollégáknál, hol állnak a folyamatok (ne felejtsd el megköszönni nekik a helyettesítést sem!), és az egyszerűbb rutinfeladatokkal indíts. Ha teheted, kezdj hét közepén – így rövidebb lesz az első munkahét –, vagy maradj home office-ban az első napokban.

Sedacur forte: átmeneti segítség a stresszoldásban

Szóval ne keseredj el, ha azt érzed, a nyár mégsem olyan stresszmentes, mint ahogyan azt gondoltad. Ha a fenti jó tanácsok ellenére vakációd előtt vagy után feszültebbnek érzed magad, esetleg az alvással is nehézségeid vannak, átmenetileg segítségedre lehetnek a nyugtató-altató hatású gyógynövények is. A klinikailag igazolt hatású Sedacur forte ilyen gyógynövények, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. Ezeknek köszönhetően segíti az elalvást esténként, éjszaka pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.