Life Kovács Miklós 2024. 09. 19.

Hamis életviteli tanácsok terjednek a TikTokon

Egy kutatás szerint a népszerű, edzéssel foglalkozó TikTok-videókban sokszor fals információk hangzanak el, és az általuk sugárzott testkép sem ideális.

A TikTok végtelen videófolyamának állandó szereplői a fitneszinfluenszerek. Pár percben tálalják az egészséges élet titkák, a fitt test elérésének receptjét. Csakhogy egy új kutatás szerint ezek a motivációs videók javarészt többet ártanak, mint használnak, és nagyon nehéz kiszűrni minek van tudományos alapja és mi sarlatánság. 

Hamis ideákat kergetnek

A Flinders Egyetem kutatói kétszáz népszerű TikTok-videót elemeztek, amelyek mellett ott volt a #fitness, illetve a  #fittok címke. Samantha Pryde, a kutatás vezetője elmondta, hogy igen nagy különbség van a férfiak és nők megjelenésében ezekben a videókban. Az elemzett videók 80 százalékában nők szerepeltek, vékony, de szálkásan izmos megjelenéssel. Ez a nem túl reális “fit ideál” legalább annyira nehezen elérhető a mindennapokban élőknek, mint a károsnak tekinthető, vékony “modellalkat”. 

fotó: Getty Images/urbazon

fotó: Getty Images/urbazon

Ezzel szemben a férfiak izomkolosszusok, kigyúrt, felfújt alakok a legtöbb videóban. A probléma ezzel, hogy a szereplők gyakran teljesítménynövelőkkel, szteroidokkal érik el ezt a formát, de természetesen erről a felvételen nem tesznek említést. Ez pedig félrevezető benyomást kelt a nézőkben, akik azt hiszik, hogy természetes módon is hasonló megjelenés érhető el. 

“Tanulmányunk rávilágít a szakképzetlen influenszerek által közvetített aggasztóan félreveztő információkra” – magyarázta Pryde. “A TikTok fitspirációs videók gyakran a testtípusok idealizált képét népszerűsítik, és aggasztó, hogy ez negatív testképproblémákat okoz, különösen fiatal nőknél.”

A szerzők rámutatnak, hogy ezek a videók gyakran elsősorban a megjelenés, nem pedig az egészség érdekében ösztönöznek testmozgásra.  

A tanulmány megállapította, hogy a fitspirációs videók több mint 60%-a helytelen vagy káros információkat terjeszt. Ez a kétes étkezési tippektől kezdve olyan edzésprogramokig terjedt, amelyek sérüléshez vezethetnek. E félrevezető tartalom nagy része olyan fitneszinfluenszerektől származott, akik kevés vagy semmilyen képzettséggel nem rendelkeznek az egészség vagy a sporttudományok terén.

Végzettség nélkül adnak szakmai tanácsot

A tanulmányban azonosított káros fitnesztanácsok egyik példája egy olyan videó volt, amely az almaecet, lime és víz használatát népszerűsítette a “vékony derék megőrzésének” és a “méreganyagok eltávolításának” módszereként. A tanulmány ezt a fajta tanácsot károsnak minősítette, mivel tudományos alapok nélkül ad egészségügyi tanácsokat. 

Egy másik videóban egy fitneszinfluenszer arról papol, hogyan lehet elveszíteni az összes testzsírt a bélrendszer egészségének javításával, kardióval és súlyemeléssel kombinálva. Bár a testmozgás és a megfelelő étrend kiváló az egészséges testsúly fenntartásához, az “összes testzsír elvesztésének” gondolata nemcsak lehetetlen, hanem veszélyes is. Bizonyos mennyiségű testzsír elengedhetetlen az általános egészséghez, és a szélsőséges zsírvesztés népszerűsítése káros viselkedésformákat, például evészavarokat ösztönözhet.

A hatalmas követőtáborokra gyakorolnak hatást az ilyesmik, a milliós nézőtáborral rendelkező véleményvezéreknek hatalmukban áll formálni az egészségről és fitneszről alkotott elképzeléseket, gyakran eltorzítva azt, mit jelent “fittnek” vagy “egészségesnek” lenni.

A tanulmány szerzői szerint itt az ideje odafigyelni ezekre a videókra, és elősegíteni a realisztikus, egészségközpontú tartalmak népszerűsítését a közösségi médiában. Érvelésük szerint az olyan platformoknak, mint a TikTok, többet kellene tenniük annak érdekében, hogy a fitnesztartalmak a valóban egészséges viselkedésformákat ösztönözzenek, ne csak idealizált testalkatot. 

Akár tinédzser lányokról van szó, akik elérhetetlen testcélokat kergetnek, akár fiatal férfiakról, akik természetellenes izomzatra törekszenek, ezeknek a videóknak az üzenete több kárt okozhat, mint hasznot.

Forrás: ZME Science
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/AzmanL