Life Fehér Patrik 2024. 09. 20.

Így tűnhet el a legnagyobb óceáni szemétsziget

A Föld óceánjaiban úszó szemétszigetek felszámolhatók egy friss számítás szerint, csak sok idő és még több pénz kell hozzá.

A Föld óceáni áramlatainak köszönhetően öt szemétsziget alakult ki a vizeken. Nem egybefüggő, hatalmas halmokról van itt szó, hanem sok esetben pl. rengeteg apró műanyagdarabról, melyeknek azért a helye jól körülhatárolható. Ilyen terület az Egyesült Államok nyugati partja és Hawaii között fekvő rész is, ahol nagyjából 1,6 millió négyzetkilométeren lebeg 79 ezer tonnányi szemét.

Ez a legnagyobb ilyen szemétkupac a Föld vizein, a The Ocean Cleanup viszont eljutott oda, hogy ki merik mondani, felszámolható ez a terület. Nem hasraütés-szerűen állítják ezt: a nemzetközi nonprofit szervezet 2013-as alapítása óta az óceánok és más vízrendszerek kitakarításáért küzd, és folyamatosan fejlesztették, hatékonyabbá tették hulladékszedő rendszereiket. 2024 májusáig 12 ezer tonna szemetet szedtek már ki a vizekből saját megoldásaikkal és 140 fős csapatukkal, úgyhogy van mire alapozni a számításaikat.

Így tűnhet el a legnagyobb óceáni szemétsziget

Ezek alapján úgy gondolják, hogy a jelenlegi teljesítményszinttel tíz év és 7,5 milliárd dollár kell ahhoz, hogy felszámolják a nagy csendes-óceáni szemétszigetet. Némi összefogással és erőforrás-átcsoportosítással azonban

öt év és négymilliárd dollár

is elég lehet a Csendes-óceán északi részének “nagytakarításához”.

Az idő talán még felfoghatóbb, de a pénz nemhogy forintra átszámolva (1413 milliárd Ft), de még dollárban is sok. Más kérdés persze, hogy honnan nézzük a képet. Például ennek az összegnek több mint kétszeresét költik el csak az USA-beli családok halloweeni dekorációra – az abból származó műanyaggal potenciálisan tovább szennyezve a vizeket.

Számításaik szerint ennél is jelentősen többe, 2500 milliárd dollárjába kerül évente (!) a Földnek a műanyagszennyezés által okozott kár, mely a természet mellett a gazdaságra és az iparra is hatással van. Épp ezért szólítják fel a világ országait, hogy cselekedjenek, fogjanak össze és lássanak munkához. Egy összegben ugyan valóban nagy tételről és hosszú évek munkájáról van szó, de a probléma későbbi kezelése csak több gondot okoz.

Forrás: The Ocean Cleanup