Life Fehér Patrik 2024. 09. 21.

Lyuk a falon? Ez akár egy kávézó is lehet!

Furcsa kávézók hódítanak Ázsiában: ezekbe nem ülhetsz be, ugyanis a helyek csak egy-egy lyukból állnak a falon. Rendelni sem lehet hétköznapi módon.

2024 augusztusában egy fülöp-szigeteki kávézólánc olyan hellyel bővítette cégét, amit igazából nehezen lehet helynek nevezni. Gyakorlatilag egy falon lévő lyukról van szó Quezon City városában: nincs bejárat, de még ülőhelyek sem tartoznak a Mamonaku Kohi kávézóhoz. Különlegessége rögtön a közösségi média sztárjává varázsolta a helyet, amiből csak a lyukon belesve lehet megtudni, hogy tényleg hús-vér emberek készítik a kávét, hagyományos körülmények között.

A rendelést rendkívül leegyszerűsítették a kávézóban: a lyukon kinyújtanak egy laminált lapokból álló füzetet, és csupán kívánt ital lapját kell felmutatni. Mindenki elviteles pohárba kapja az italát, de aki nem rohan annyira, az egy, a letisztult betonfalra erősített fémpultnak dőlve is fogyaszthatja feketéjét.

A Mamonaku Kohi nagy szerencséje, hogy őket kapta fel az internet. Különlegesnek valóban különleges, amit csinálnak, de nem teljesen egyedi. Korábban Japánban is nyitottak már ilyen helyet, de az egyik első jól dokumentált eset 2020 decemberére datálható.

Lyuk a falon? Ez akár egy kávézó is lehet!

Ekkor nyitott ugyanis Sanghajban a Hinichijou Cafe. A helyet egy látássérült testvérpár üzemelteti, akik azzal tették még egyedibbé saját helyüket, hogy mindig medvetappancsot húznak a kezükre a vendégek kiszolgálásakor. Pénzforgalom náluk egyáltalán nincs, a Kínában jól bevált és széles körben használt QR-kódos fizetést alkalmazzák ők is.

Lyuk a falon? Ez akár egy kávézó is lehet! Lyuk a falon? Ez akár egy kávézó is lehet!

Kép(ek) forrása: VCG/VCG via Getty Images