Life Fehér Patrik 2024. 09. 22.

10 kevésbé ismert tény a 30 éves Jóbarátokról

30 éve, 1994. szeptember 22-én indult a Jóbarátok. Az évforduló kapcsán most olyan infókat hoztunk nektek, melyeket talán még a legnagyobb rajongók sem ismernek.

Ha van világszerte ikonikusnak mondható tévésorozat, akkor az a Jóbarátok. A tíz évadot megélt alkotás a mai napig hivatkozási alap, és talán ennél is nagyobb szó, hogy sok esetben még mindig aktuálisak a témái – pedig az első részt 30 éve, 1994. szeptember 22-én sugározta az amerikai NBC tévécsatorna.

A szitkom legtöbbször humoros, ám sokszor szívbe markoló epizódjait máig ismétlik a tévécsatornák, így talán a dialógusokat is sokan fújják fejből. Kötődnek azonban olyan érdekességek is a sorozathoz, melyeket talán még a legnagyobb rajongók mindegyike sem ismer. Ezekből hoztunk most nektek tízet!

Kép: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Kép: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

  1. Eredetileg nem Friends lett volna a sorozat angol címe, hanem Insomnia Caféként hivatkoztak rá a készítés korai szakaszában. Mire azonban az első epizód adásba került, már a jól ismert cím jelent meg a tévéken.
  2. A Monica karakterét alakító Courteney Cox volt a sorozat indulása előtt a leghíresebb színész, és a producerek azt szerették volna, ha ő lesz Rachel. Végül azonban engedtek a színésznő kérésének.
    Courteney Cox (Kép: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images)

    Courteney Cox (Kép: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images)

  3. Habár rengeteg műnevetés hallható az epizódok alatt, a jelenetek többségét élő közönség előtt vették fel. Emiatt nem volt ritka, hogy egy epizód felvétele öt órába is telt, mert a jelenetek közti átállás is idő volt. Így azonban megbizonyosodhattak arról, hogy mely poénok működnek és melyek nem.
  4. Épp az élő közönség reakciójának köszönhető, hogy Monica és Chandler a történet szerint összejöttek. Első ágyjelenetük ugyanis kiemelkedően hosszú, 27 másodperces ovációt kapott.
  5. Költözésekből nem volt hiány a Jóbarátokban, volt viszont, amikor költözés nélkül is megváltozott Monica és Chandler lakásainak száma. Mivel emeleten laktak, nem volt logikus, hogy az ajtókon 4-es és 5-ös szerepel, ezért egyszer csak 19-re és 20-ra cserélődtek a számok.
  6. Ha már költözés: az utolsó évadban Monica és Chandler épp abba a házba költöztek, ahol a McCallister-család élt a Reszkessetek, betörők-filmekben. Hogy hogyan lehetséges ez? Mutatjuk:
  7. Bruce Willis ingyen játszott a sorozatban. Az akciósztár elvesztett egy fogadást Matthew Perry ellen: közös filmjük, a Bérgyilkos a szomszédom első helyen kezdett a mozikban – Perry hitt ebben, Willis nem. Beugrásáért persze kapott gázsit, de ezt a megegyezés értelmében jótékony célra fordította.
  8. A főszereplők nemigen kedvelték a főcímdalt. Mondjuk ez nem csoda, mert számtalanszor meghallgatták, miközben vették fel a sorozat főcímét. A szökőkutas jelenetek alatt ugyanis majd megfagytak a hideg vízben este a színészek.
  9. Joey állandóan pénzt kért kölcsön Chandlertől. Valaki egyszer kiszámolta, hogy a karakter a tíz évad alatt 119 760 dollár hátralékot halmozott fel.
  10. Jennifer Aniston a mai napig leül Jóbarátokat nézni, ha meglátja valahol a tévében – mondta egy korábbi interjúban.

Ha te is nagy Jóbarátok-rajongó vagy, érdemes lesz figyelned szeptember 23-án – a magyar szinkronhangok meglepetéssel készültek:

Forrás: IMDb
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Reisig & Taylor/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images