Life Erdős Norbert 2024. 10. 01.

A világ 5 legritkább és legdrágább bélyege

Ki gondolta volna, hogy a világ legkisebb papírdarabjai közül néhány többet ér, mint egy luxusvilla? Mutatjuk a világ legértékesebb bélyegeit.

Amikor 1847. július 1-jén az első bélyegek forgalomba kerültek, senki nem gondolta, hogy évszázadokkal később gyűjtők féltett kincseivé válnak. Bár az elmúlt évtizedekben – a globális digitalizációnak köszönhetően – a postai levelezés már kevésbé része a hétköznapjainknak, de a bélyeggyűjtés továbbra is virágzik. Ha pedig megnézed az alábbi listát, meg fogod érteni, hogy miért.

Íme az öt legértékesebb bélyeg a világon:

5.- “Az egész ország piros” – 1968

A bélyeg, amelyen egy munkás, egy paraszt és egy katona szerepel, mindössze fél napig volt forgalomban. Kínát piros színnel ábrázolta, azonban Tajvan szigete körvonalazva maradt. Ez az ellentmondás vitákat szült, és a bélyegek forgalmazását azonnal leállították. Az 1968-as kínai kulturális forradalom idején minden példányt vissza kellett szolgáltatni, de néhány darab magángyűjteménybe került.

A kép bal oldalán látható ez a bélyeg - Fotó: Felix Wong/South China Morning Post/Getty Images

A kép bal oldalán látható a bélyeg – Fotó: Felix Wong/South China Morning Post/Getty Images

Ma már csak kilenc ilyen bélyeg létezik, és egy példány 2018-ban 2 millió dollárért kelt el. Ez mai árfolyamon 700 millió forint.

4. Treskilling Sárga (1855)

A svéd 1855-ös Treskilling Sárga bélyeg (Tre azaz három schillinges) egy nyomtatási hiba miatt lett értékes. Az eredetileg zöldnek szánt bélyeg sárga színben került forgalomba. Az értéke azóta rejtély, hogy 2010-ben és 2014-ben is eladták, de az árakat titokban tartották. Az utolsó ismert eladási ára 1996-ból származik, amikor 2,3 millió dollárért cserélt gazdát (830 millió forint). Eddig egyetlen ilyen bélyeg létezése ismert, de szakértők szerint több példány is készülhetett.

Fotó: Spencer Platt/Newsmakers/Getty Images

Fotó: Spencer Platt/Newsmakers/Getty Images

3. “Színhibás” (1859)

A szicíliai bélyeg a tervezett sárga-narancs helyett kék háttérrel jött ki a nyomdából. Ez az olasz drágaság a csillagászati értéket képviselő példányok egyik legjobban megőrzött darabja, olyan, mintha most nyomtatták volna. Mindössze két példány létezik belőle, mindkettő kitűnő állapotban, egyikük 2011-ben 2,6 millió dollárért kelt el (930 millió forint).

Fotó: Scott Gries/NBC/Getty Images

Fotó: Scott Gries/NBC/Getty Images

Magyarország és a bélyeggyűjtés?

Az 1970-es évekre Magyarországon csaknem negyedmillió regisztrált tagja volt a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABÉOSZ) – írta korábban a Pénzcentrum. Ez a tömeg azonban hatalmilag felduzzasztott tömeg volt, nagy részük soha nem volt igazi gyűjtő. Akkoriban az emberek ugyanis el voltak zárva mindenféle befektetési lehetőségtől, és elhitték azt a propagandát, hogy a bélyeg nemzeti érték, és valamikor komoly értékkel fog bírni.

 

Persze egyes magyar bélyegek valóban sok százezer forintot, de akár milliókat is érhetnek. A legritkább, legértékesebb magyarországi bélyeg az ún. piros háromkrajcáros, melyért állapottól függően akár 20 millió forintot is adhatnak a tehetős gyűjtők, de 4-10 millió között lehetnek az 1867-es 50 krajcárosok is. Az eddigi legdrágább hazai bélyegért 42 millió forintot fizettek még az 1990-es évek közepén, ez egy 1867-es kiadású színtévnyomatos, Kőbánya bélyegzésű levél en volt – ma megtekinthető a bélyegmúzeumban. Tegyük hozzá, a filatélia vásárlói piac, elsősorban a kereslet diktálja az árakat, ráadásul nem is igen forognak a bélyegek, az igazi gyűjtők ugyanis sokkal inkább csak vásárolják, mint eladják őket.

 

Jelenleg Magyarországon 4-5 ezer, más becslés szerint 10-50 ezer valódi bélyeggyűjtő lehet a laikus vásárlóktól egészen és profi kiállítókig.

2. “Mauritius Post Office” bélyeg

A mauritius-i bélyegpár több ok miatt is különleges. Ez volt az első, a Brit Birodalmon kívül kiadott bélyeg, és mindig párosával készültek. A piros és kék bélyegpár utoljára 1993-ban 3,83 millió dollár (1,3 milliárd forint) ellenében került új gazdához. Az egyik különlegessége, hogy a helyi órásmester, aki a bélyeggyártásért felelt, hibásan nyomtatta rá a „Post Office” feliratot a „Post Paid” helyett. A hibát csak azután vették észre, hogy már 200 példány forgalomba került. Ma mindössze 30 ilyen bélyeg maradt fenn.

Fotó: Wolfgang Weihs/Getty Images

Fotó: Wolfgang Weihs/Getty Images

1. Brit Guiana 1 Cent Magenta (1856)

Ki gondolta volna, hogy az egykor fillérekért vásárolható Brit Guiana 1 Cent Magenta bélyeg valaha a világ legdrágább bélyege lesz?

2014-ben 9,48 millió dollárért kel el egy árverésen! (3,4 milliárd forint)

1856-ban, amikor a brit guyanai postamester három különböző bélyeget rendelt, a szállítmány eltűnt, így sürgős pótlásra volt szükség. Ma ez az egyetlen ismert példány ebből a szériából. A bélyeg több tulajdonosváltás után jelenlegi birtokosa Stuart Weitzman, a neves cipőtervező.

Fotó: Oli Scarff/Getty Images

Fotó: Oli Scarff/Getty Images

Ezeket figyelembe véve, ha legközelebb egy régi borítékot találsz a padláson, inkább nézd meg kétszer, mielőtt kidobod!

Forrás: nerdable.com
Kép(ek) forrása: Getty Images