Life Fehér Patrik 2024. 10. 06.

Ennyi pénz kell a fiataloknak a normális élethez

Egy friss felmérés rámutatott, minél fiatalabb az ember, annál több pénzre van szüksége, hogy elboldoguljon az életben. Az Egyesült Államokban sokaknál egymillió dollár ez a lélektani határ.

Érdekes jelenséget vizsgált az Arta Finance nevű befektetési szolgáltató az Egyesült Államokban. Arra voltak kíváncsiak, hogyan vélekednek az emberek, mennyi pénzüknek kell lennie ahhoz, hogy stabil életük legyen, mindenféle pénzügyi problémától mentesen. A kérdés már csak azért is érdekes, mert mint írják, a most felnövő vagy már felnőtt, az életet igazán elkezdő generációt egészen más hatások érhették. A pénz körüli kultúra, illetve az, hogy milyen fontos is a pénz, egészen erősen jelen volt életükben – gondoljunk csak a Bill Gates-, a Mark Zuckerberg-, az Elon Musk-féle emberekre, vagy épp a Legyen Ön is milliomosra.

Kérdéseikre különböző generációk képviselői is válaszoltak. Ebből pedig kiderült, hogy az amerikai millenialok, azaz az 1981 és 1996 között született emberek 54 százaléka úgy véli, legalább egymillió dollárra (364 millió forintra) van szüksége ahhoz, hogy napjainkban kiszámítható életet élhessenek, esetleg gyarapodhassanak is. A megkérdezettek 50 százaléka szerint azonban inkább multimilliomosnak kell lenni ehhez. A valóság sajnos nem ez, ugyanis a válaszadók 57 százaléka érzi úgy, hogy hónapról hónapra él.

A kiszámítható élethez szükséges pénzbeli határ valamivel alacsonyabban húzódik az X generációnál, mivel ott csak a megkérdezettek 44 százaléka mondta, hogy egymillió dollár kell a túléléshez. A baby boomerek ebből a szempontból még derűsebben látják a helyzetet, hisz ott csak 27 százalék vélte, hogy kell neki stabilan egymillió dollár.

Magyar szemmel ez hatalmas összeg, de valószínűsíthető, hogy itthon is hasonló eredmények jönnének ki. Ebben persze semmi meglepő sincs, ha azt nézzük, hogy az idősebb generáció még alacsonyabb árakat tapasztalt az élet minden területén, mint a fiatalok. A termékek és szolgáltatások árai persze nőttek mindenhol a világon az inflációnak köszönhetően, de az emberek fejébe képes beleragadni egy-egy régi ár, ami már rég nem mondható valós viszonyítási alapnak.

Forrás: Arta Finance
Kép(ek) forrása: Getty Images