Magic Kovács Miklós 2024. 10. 07.

Felújítva üt igazán 25 éves kultjáték intrója

Egy generáció játszott ezzel az úttörő FPS-játékkal aminek korabeli intróját gondolták újra aktuális, 2024-es technológiával megvalósítva.

A kilencvenes évek végén az egyre terjedő internet elhozta a lövöldözős, FPS-játékok új korszakát. Ekkor jelentek meg az első többjátékos-élményre kihegyezett címek, és a kínálatból két legenda emelkedett ki, amelyek évekig meghatározták ezt a világot. A Quake III Arena, valamint az Unreal Tournament. 

A játékot a kritikusok a megjelenésekor nagyra értékelték, dicsérték elsősorban az akkori korban kimagasló grafikai, játékélménybeli és többjátékos képességei miatt. Akkoriban a LAN-partik elengedhetetlen kelléke volt, 2001-ben és 2002-ben még hivatalos versenyt is hirdettek ezzel a játékkal a World Cyber Games világbajnokságon. 

A hajnalig tartó, egymás elleni meccsek, az üres percekben menüben tekergetett beállítások, a kék halál miatti gyakori újraindítások a kor PC-játékosainak agyába égették az UT aláfestő zenéit, akárcsak a jellegzetes intrót, ami minden játékindítás alkalmával lefutott. 

Ezt a képsort vette elő és dolgozta újra a Blur Studio, méghozzá a legfrissebb grafikai motor, az Unreal Engine 5 felhasználásával. Ez a kis rövid szösszenet igazi csemege a régi rajongóknak, és azoknak is, akiket érdekel, hogy mennyit fejlődtek a számítógépes játékok 25 év alatt. 

Nagyjából az egészet újragondolták, olyan aprólékos részletekkel egészítették ki, melyekről 1999-ben talán nem is álmodtak a fejlesztők. Az atmoszféra maradt eredeti, ahogy a szöveg is, aminek fordítása nagyjából ennyi: 

“2291-ben a mélyűrbeli bányákban elharapózó erőszak megfékezése céljából az Új Földi Kormány [NEG] törvényesítette a gladiátorjátékokat. A legnagyobb bányatársaság [a Liandri Corp.] az Új Földi Kormánnyal karöltve véres nyilvános viadalok sorát alapította meg. E harcok népszerűsége egyenes arányban nőtt a brutalitásukkal. A Liandri hamarosan rájött, hogy ezek a játszmák jelentik társaságuk legjövedelmezőbb melléktevékenységét.

Ezért professzionális szinten is megszervezték a bajnokságot – összegyűjtötték a világegyetem legvérengzőbb és legképzettebb harcosait, hogy a Nagy Játszmában [Grand Tournament] harcoljanak. Most 2341-et írunk. 50 év telt el az első Bajnokság óta, ami a tulajdonosainak több százmilliárd kredit hasznot hozott. A Liandri szervezőbizottsága neked is lehetőséget adott, hogy itt harcolhass. Erőd és brutalitásod legendás. Eljött az idő, hogy bizonyítsd, te vagy a legjobb; hogy szétzúzd ellenfeleidet; hogy megnyerd a bajnokságot!”

Íme az eredeti verzió:

Forrás: aroged.com/
Kép(ek) forrása: Unreal Engine/Youtube