Life Kovács Miklós 2024. 10. 08.

2026-ban kiderül, mi lett az eltérített kisbolygóval

Két éve sikerült telibe trafálni egy 160 méter átmérőjű aszteroidát, de vajon mi történt ezt követően? Újabb szonda fogja kideríteni a helyszínen.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART nevű űrszondája 2022-ben az első bolygóvédelmi teszt keretében 22 500 kilométer/órás sebességgel nekiütközött a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának. A kísérlet sikeres volt, a kisbolygó pályája módosult.

A tudósok várakozása szerint az ütközés nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe, a DART pedig teljesen megsemmisült. A kisbolygópáros nem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül kering, a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíti meg. Ez amolyan lőgyakorlat volt, melynek eredményeit most újabb szondával vizsgálják majd, ennek hordozórakétáját lőtték fel tegnap.

A projektet az Európai Űrügynökség vezeti, a Hera űreszköz hétfőn helyi idő szerint 10.52-kor indult a floridai Cape Canaveralból. Ha minden a tervek szerint halad, a Hera 2026 decemberében éri el a Dimorphost, és megvizsgálja a létrejött becsapódási kráter méretét és mélységét. 

„Meg kell értenünk, hogy milyen fizikai tulajdonságai vannak ezeknek az aszteroidáknak. Miből állnak? Kőtömbök? Vagy homokból vannak belül?” – mondta Naomi Murdoch, az Európai Űrügynökség küldetésében részt vevő tudós.

Ez segíthet a tudósoknak megérteni, a jövőben hogyan lehetne a leghatékonyabban eltéríteni a különböző méretű és alakú, adott esetben a Földre is veszélyt jelentő aszteroidákat.

A kutatók jelenleg egyetlen olyan kisbolygóról sem tudnak, amely a belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint tízezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezenkívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Forrás: BBC, MTI