Life HIRDETÉS 2024. 10. 16.

Cselekedjünk higgadtan és időben, ha aranyeres tüneteket tapasztalunk (x)

A legtöbb érintett nem szívesen beszél róla, pedig az aranyér gyakori és zavaró probléma, amelyet sokszor nem kezelnek időben. Annak ellenére sem, hogy az elhanyagolt aranyérbetegség számos esetben már csak műtéti úton kezelhető.

Hogyan alakul ki az aranyér?

Aranyere mindenkinek van: így hívják a végbél alsó szakaszán található, a széklettartást és -ürítést szabályozó, vénás érfonatot. Aranyérbetegségről pedig akkor beszélünk, amikor ez az érfonat károsodik, begyullad, illetve fájdalmas csomók alakulnak ki rajta. Klasszikus civilizációs betegségről van szó, amelynek hátterében a ritka, örökletes kötőszöveti gyengeségen túl olyan sokkal gyakoribb okokat is találunk, mint az ülőmunka vagy a rosthiányos étrendből és a mozgásszegény életmódból fakadó székrekedés miatti erőlködés. Speciális élethelyzetek, mint a várandósság vagy az idősebb kor, szintén növelik az aranyérbetegség kialakulásának kockázatát. A terhesség alatt a növekvő méh és a magzat súlya nyomást gyakorol a végbél környéki visszerekre, míg idősebb korban az érfalak elöregedése és gyengülése járulhat hozzá a betegség megjelenéséhez. Ha fiatalok és erősek vagyunk, akkor sem vagyunk biztonságban: a nagy haspréssel járó sportok, például a súlyemelés, szintén okozhatnak aranyeres panaszokat.

Az első jelek felismerése

Az aranyér első tüneteit a legtöbben nem veszik túl komolyan: a székeléskor érzett fájdalom vagy a végbéltáji viszketés miatt általában még nem keresik fel az orvost. A vécépapíron vagy a széklet felszínén feltűnő, élénkpiros vér láttán vagy a kitapintható aranyeres csomókat és az erős fájdalmat tapasztalva viszont sokkal súlyosabb bajra gondolnak. Egyik végletbe se essünk bele: ha időben felismerjük és helyesen értékeljük az aranyeres panaszokat, akkor életmódi változtatásokkal, például rostban gazdag étrenddel és rendszeres mozgással sokat tehetünk az állapotunk javulásáért. Az elhanyagolt aranyér viszont komoly egészségi problémákat is okozhat.

Az aranyér stádiumai

Kezdődő aranyér: az első stádiumban a fokozott hasűri nyomás hatására a belső visszerek kitágulnak, az érzékenyebb véna fala székeléskor megsérülhet (főleg, ha a széklet túl kemény). Az aranyér első stádiumát székelés közben érzett fájdalom, illetve a véna sérülése miatt kialakult pecsételő vérzés jelezheti.

Problémás aranyér: a második stádiumban jelentkezhet a végbéltáji idegentestérzés, amit a megduzzadt aranyeres csomók okoznak. A kellemetlen érzéstől sokan fokozott préseléssel igyekeznek megszabadulni, ami csak ront a panaszokon.

Előrehaladott aranyér: ez az állapot tulajdonképpen a 3. és a 4. stádium összefoglalása. Ebben a szakaszban az aranyeres csomók a végbélnyíláson kívülre kerülnek, és végül már nem tudnak visszahúzódni. Egyre erősebb fájdalmat érezhetünk, folyamatosan viszkethet a végbélnyílás környéke, és a vérzés is intenzívebbé válhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

Lehetséges szövődmények

Az előrehaladott aranyér folyamatosan vérezgethet, ami amellett, hogy nagyon kellemetlen és ijesztő tünet, hosszú távon vérszegénységet is okozhat. A külső csomók felszínén sebek alakulhatnak ki, amelyeken keresztül baktériumok juthatnak be, gyulladást, duzzanatot és állandó fájdalmat okozva. A negyedik stádiumban pedig a csomók már kézzel sem helyezhetők vissza, ami műtéti beavatkozást igényel. Az aranyér tehát nem játék, és ha időben felismerjük a tüneteket, megelőzhetjük a komolyabb komplikációkat.

Proktis-M: telitalálat aranyér esetén

Az aranyér kellemetlen tüneteinek enyhítésére bevethetjük a hialuronsav-tartalmú Proktis-M termékcsaládot. A Proktis-M kúp és kenőcs enyhíti a végbéltáji viszketést, és a székelés közbeni fájdalmat. A Proktis-M kúppal a belső, a Proktis-M plus kenőccsel a külső és belső aranyér tünetei egyaránt enyhíthetők. Az egyik fő összetevőjük a hialuronsav, amely erősíti a szövetek szerkezetét, javítja azok tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát, gyorsítja a regenerációt, és segít a gyógyulásban. A Proktis-M készítmények emellett szöveti regenerációt serkentő, hámosító és gyulladáscsökkentő hatásukról ismert gyógynövények kivonatát is tartalmazzák.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!