Az egyszerű gesztus mögött többféle történelmi és praktikus magyarázat is meghúzódik, amelyekkel érdemes megismerkedni.
Bár logikus, hogy a koffein vízhajtó hatását ellensúlyozzuk egy, a kávé után dobott pohár vízzel, kezdjük azzal, hogy az igazi kávészakértők azt mondják, a vizet kávézás előtt kell meginni, és nem a hidratálás kedvért. Azért fontos, ez a sorrend, hogy lemossuk az ízlelőbimbókat és így jobban élvezhessük az aromákat. Az öblítés különösen fontos a különleges kávéfajták vagy speciality kávék esetében, ahol az ízek finomabbak és változatosabbak lehetnek.
És hogy mi másra volt még jó a pohár víz?
Egy teória szerint azért is szolgáltak fel a kávéhoz egy pohár vizet, hogy a vendégek ellenőrizhessék annak minőségét fogyasztás előtt. A biztonságos, tiszta vízellátó rendszerek kiépítésének kezdeteikor még ritka kincs volt a kristálytiszta ivóvíz, ezért a hálózatra már rácsatlakozott kávézók büszkék voltak erre. Hogy megmutassák vendégeiknek, hogy a kávéjukhoz használt víz iható, nem szennyezett, adtak egy pohárral belőle a forró italhoz.
Ez a teória áll a leggyengébb lábakon, ugyanakkor kalandos elgondolás. Egy német lap szerint a török, arab kávézás során is mindig adtak egy pohár vizet a kávé mellé, és nagyon nem volt mindegy a fogyasztási sorrend. A szertartás szerint első a víz, utána jön a kávé.
A víz kortya egyszerre volt hivatott csillapítani a szomjat, valamint a sivatagi klíma által kiszárított szájat megnedvesíteni, és megszabadítani a kellemetlen ízektől. Csak ezután lehetett élvezni a kávét annak minden aromájával.
Sok külföldi kém – főleg európaiak – nem ismerték ezt a szokást. Ők általában a kávéhoz nyúltak először. A vendéglátó innen tudhatta, hogy a helyi szokásokban járatlan idegennel van dolga.
Ha eszpresszó, akkor Olaszország! Az olaszok kínosan ügyelnek a kávé minőségére, és büszkék arra, hogy náluk készülnek a legjobb rövid feketék. A modern kávézás szokásait kétség kívül ők formálták, így az etikett, az illem meghatározó részeit is az olaszok találták ki. Ennek része a pohár víz, amit szerintük a kávé elfogyasztása előtt kell ledönteni.
A cél az előző ital, étel ízeinek eltakarítása, a száj átöblítése, amivel felkészülünk az elénk tett csoda, a kávébabok őrleményéből nagy nyomáson kipréselt forró ital élvezetére. Utólag a vizet inni már felesleges, sőt sértés. Ezzel azt jelezzük, hogy keserű a szánk íze, és el akarjuk tüntetni a kávé aromáját. Pedig a jó kávé akkor az igazi, ha elfogyasztás után még élvezhető ízjegyeket hagy a szájban, amelyektől nem akarunk megszabadulni.
Persze a 20. század elején pedig még szép számmal akadt megbízhatatlan presszógép, amely képes volt fékfolyadék minőségű lötty előállítására. Ezek után tényleg jól jött a pohár víz, melynek elfogyasztása jelzés lehetett a kávézó tulajdonosának is.
Mivel ez nem szabvány, nincs feltalálója, sem tulajdonosa, a szokás eredete tényleg csak pletyka, és érdekes sztori, semmi több. Viszont azért Olaszországban igyuk először a vizet, és ne kérjünk az ebéd mellé kapucsínót, ha nincs kedvünk szemforgatva puffogó pincéreket bámulni.