Life Fehér Patrik 2024. 10. 20.

Meteoritnak köszönhető a Föld egyik legmenőbb bulihelyszíne

Évtizedekkel ezelőtt még kőbánya volt az a terület Svédországban, mely ma már világsztárok koncertjeinek, fellépéseinek ad otthont.

Svédország szívében, Dalarna régióban nem sok minden található az erdőkön, az azokat megszakító kisebb-nagyobb tavakon és néhány apróbb településen kívül. Ebből nem nehéz kiemelkednie valami szokatlannak, ám azt kijelenthetjük, hogy a Dalhalla nevű koncerthelyszín bárhol kiemelt látványosság lehetne a Földön.

Kép: Dalhalla / Daniel Eriksson

Kép: Dalhalla / Daniel Eriksson

A nem mindennapi bulihely létrejöttét közvetve egy meteoritnak köszönhetjük, melynek becsapódásakor a Dalhalla és környékének geológiai viszonyai megváltoztak. Kiderült, hogy a területen mészkő található, ezt pedig a svédek elkezdték bányászni. Jókora krátert vájtak a tájba a kőbánya 1990-es bezárásáig: egy 400 méter hosszú, 175 méter széles és 60 méter mély seb keletkezett az egyébként csak zöld növényekkel körbevett területen.

Kép: Dalhalla / Göran Broberg

Kép: Dalhalla / Göran Broberg

Az ilyen ökológiai katasztrófával sok helyen nem tudnak mit kezdeni, azonban a svédek korán léptek. 1991-ben Margareta Dellefors operaénekesnő felismerte a helyben lévő potenciált: mindentől távol fekszik és kiváló az akusztika, szóval lehet hangoskodni. Az egykori bánya koncerthelyszínné alakítását a hatóságok is segítették, így 1994-ben megtarthatták az első fellépést. Azok szerint, akik már jártak a Valhalla után elnevezett Dalhallában, a hely akusztikája a görög és római amfiteátrumokéval vetekszik. Az ülőhelyek kialakításánál is elsődleges szempont volt a páratlan hangzás.

Kép: Dalhalla / Daniel Eriksson

Kép: Dalhalla / Daniel Eriksson

Napjainkban a területen évente 20-30 fellépést tartanak változatos zenei stílusokban. Jöhet opera, jazz, rock vagy épp a legnagyobb világsztárok, a Dalhalla minden előadót és közönséget szívesen lát. Még olyan nagy nevek is eljöttek ide, mint pl. a KISS, pedig csak 6 ezer ember előtt léptek fel.

Forrás: Earthly Mission
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Santiago Felipe/Getty Images