Life Kovács Miklós 2024. 10. 23.

Alvó emberek álmába jutott be egy amerikai cég

A kaliforniai székhelyű REMspace startup állítása szerint sikeresen bemutatta a világ első kommunikációs rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy emberek álmukban váltsanak üzenetet.

Pontosabban, egy olyan rendszerről van szó, amely különleges berendezésekkel elérhetővé teszi, hogy két ember egyszerű üzenetet cseréljen, miközben tudatosan álmodnak. A tudatos álmodás az álmodás egy fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak vagy (az angol lucid dream kifejezésből) lucid álomnak is nevezik. Az éber álmodás egyaránt lehet spontán vagy szándékosan előidézett élmény.

A cég közlése alapján az alanyok alvás közben egyszerű üzenetet cseréltek, ami új távlatokat nyit a neurotechnológia és az álomkutatás terén. Ez a REMspace által fejlesztett Remmyo technológiának köszönhető, amely érzékeny szenzorok segítségével képes felismerni az álmokban kiejtett szavakat.  

A résztvevők szeptember 24-én, otthonukban aludtak, miközben agyhullámaikat és más poliszomnográfiás adatokat egy speciálisan kifejlesztett készülék távolról figyelte. Amikor az első résztvevő elérte a tiszta álom állapotát, a rendszer véletlenszerűen egy Remmyo – az álomnyelv – szót generált, és ezt fülhallgatón keresztül továbbította neki.

A résztvevő álmában megismételte a szót, amit a rendszer rögzített és elmentett. Nyolc perccel később a második résztvevő is belépett a tiszta álom állapotába. Az első résztvevő üzenetét ekkor továbbították hozzá, ő pedig ébredése után megerősítette az üzenet helyességét, ezzel történelmet írva: megszületett az első álombéli “beszélgetés.”

A témát itthon is kutatják

A kutatók szerint az álomban való reflektív bennmaradás képessége, a tudatos álmodás fontos rekreációs értékkel is bírhat, segítségével szer hatása nélkül érhetők el különleges élmények, s ezek mentálhigiénés hatásai kedvezőek lehetnek. Vagyis a tudatos álmodás hasonlóan más, a tudat megfigyelésére irányuló módszerekhez, pl. a meditációhoz, pozitív hatással bírhat a szorongás oldására, de akár a rémálomzavar-problémákban is lehet terápiás szerepe a jövőben.

A tudatos álmok tudományos vizsgálata, az egyéni különbségek feltérképezése a közeljövőben immár empirikus kísérletekkel is folytatódik a Tudatos Álmodók Egyesületével együttműködésben az ELTE PPK Alváslaborjában.

Forrás: abc7news.com
Kép(ek) forrása: gorodenkoff/Getty Images