Magic Fehér Patrik 2024. 10. 24.

Új trend hódít, így élnek most a gazdagok

Szeretnek fényűző módon élni a leggazdagabbak, de inkább elrejtik a világ elől, mijük is van. Egyre több luxusotthon épül már ebben a felfogásban, föld alatti helyiségekkel.

Érdekes trend figyelhető meg a leggazdagabbaknál világszerte, hívta fel a figyelmet a Robb Report. Mint írják, az igazán tehetősek egyre gyakrabban úgy építtetik luxusotthonaikat, hogy a komoly extrákat már eldugják a kíváncsi szemek elől, és a felszín alatt kialakított helyiségekben húzzák fel őket.

Új trend hódít, így élnek most a gazdagok

Az ilyen ingatlanok kapcsán el is kezdett terjedni az iceberg home, azaz jéghegyotthon kifejezés. Találó is: gyakran az, amit a felszínen látunk, csak töredéke annak, ami a felszín alatt rejtőzik. Így van ez a jéghegyeknél, valamint ezeknél a luxusházaknál is.

Új trend hódít, így élnek most a gazdagok

A felszín alatti építkezés népszerűvé válását egyébként nem csak a rejtőzködés motiválja. A magyar származású Los Angeles-i építész, Zoltan E. Pali elmondta, hogy a kaliforniai városban például az építési előírások, a kevés rendelkezésre álló tér is arra motivál sokakat, hogy lefelé induljanak.

Új trend hódít, így élnek most a gazdagok

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy ami a világ celeb- és sztárfővárosában népszerű és bevett, az máshol is egyhamar az lesz. A jéghegyotthonok például már Londonban is megvetették lábukat. Ezekbe egyébként gyakorlatilag bármi kerülhet az úszómedencétől a méretes borospincén át a játék- és moziszobáig, de házi koktélbárt és edzőtermet is találnánk, ha szétnézhetnénk bárhol a világon a föld alatt.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Getty Images