Life Fehér Patrik 2025. 05. 10.

Kávét főznek a velencei csatorna vizéből

Május második hétvégéjén kezdődik a Velencei Biennálé, amire egy kiállító olyan kávéval készül, melynek vize az épületek közt kanyargó csatornákból származik.

A Velencei Biennálé a világ egyik legelismertebb, legrangosabb kulturális eseménye, mely mára jóval több egyszerű művészeti seregszemlénél. Eredetileg ezzel a céllal jött létre 1895-ben az azóta kétévente megtartott rendezvény, mára azonban széles kiállítói réteg képviselteti magát.

Közülük talán az egyik legérdekesebb az lesz, ahol az emberek olyan kávét kóstolhatnak, melynek vize a velencei csatornákból származik. Mint írják, a látogatók így “megkóstolhatják Velencét”, ám attól nem kell tartani, hogy az Adriai-tenger sós vize ihatatlanná teszi a feketét.

A terv, melyet egy New Yorkban működő dizájnstúdió visz véghez, már 2008-ban megvolt, azonban akkor még nem álltak rendelkezésre olyan jó vízszűrési lehetőségek, melyek teljes biztonsággal ihatóvá teszi a velencei tengervizet. 2025-re azonban ez összejött, így semmi akadálya nincs a kávékülönlegesség elkészítésének.

A kávék egyébként rögtön kétféle vízből készülnek: az egyik fajtát fordított ozmózissal és UV-fényes módszerrel tisztítják, míg a másikat hagyományosabbnak mondható módon szűrik olyan vízinövények segítségével, melyek bírják a sót. A kétféle vizet aztán összekeverik, majd egy Michelin-csillagos séf, Davide Oldani készíti, ízesíti a kávékat, hogy azok minél jobban tükrözzék a Velencére jellemző ízvilágot.

Forrás: TimeOut