
A hazai döntő véget ért, a világszínpad következik
Budapest, 2025. június – Hatalmas sikerrel zárult az első World Class Hungary bartender verseny. Az elmúlt hónapok során Magyarország legjobb bartenderei több fordulós megmérettetésen vettek részt, ahol nemcsak technikai tudásukat és kreativitásukat bizonyíthatták, hanem azt is, milyen hatásosan tudják egy-egy ital mögötti történetet megeleveníteni, miközben vendéglátói szemléletüket is próbára tették.
A Four Seasons Hotel Gresham Palotában megrendezett országos döntőben Budapest legjobb bárjaiból érkező 10 versenyző mérkőzött meg az utolsó két kihívás során. Az elődöntő és döntő összesített eredményei alapján Tóth Zsombor (Múzsa Bar, Four Seasons Hotel) került ki győztesként – elnyerve a „World Class Bartender of the Year – Hungary 2025” címet. Letisztult, precízen elkészített és karakteres koktéljai lenyűgözték a nagy tapasztalattal bíró nemzetközi zsűrit kiemelve őt az erős mezőnyből.
A „World Class Bartender of the Year” cím nem csupán elismerés, a győztes későbbi pályafutását meghatározó mérföldkő, egy kapu új lehetőségekhez, nemzetközi kapcsolatokhoz.
A verseny legfontosabb pillanatai
A verseny három kihívásból állt, amelyek mindegyike más szempontból tesztelte, hogy melyik résztvevőnek van meg a megfelelő tudása, készsége és szakmai sokoldalúsága, hogy világklasszis bartenderré váljon.
Johnnie Walker Black Label Challenge
Az első kihívásban a versenyzőknek saját, signature koktélt és videós prezentációt kellett készíteniük, amelyben ötvözniük kellett az ízinnovációt és a megkapó történetmesélést. A versenyzőknek videóban is be kellett mutatniuk koktéljukat, annak inspirációját valamint saját történetüket, figyelve arra, hogy a videó a social media térben is érdeklődést váltson ki. A kvalifikációs fordulóra meghívás alapján 26 magasan képzett bartender küldte be jelentkezését.
A nemzetközi zsűri – Tim Philips-Johansson (Johnnie Walker globális márkanagykövet, 2012-es World Class győztes), Tony Velich (World Class & Johnnie Walker márkamenedzser, 2014-es szlovák bajnok) és Dominik Tapusík (Skybar Bratislava bármenedzser, Diageo whisky nagykövet) – választotta ki a legjobb 20 versenyzőt, akik továbbjutottak az elődöntőbe.
A kihívás két legjobb versenyzője meghívást kapott az Edinburghban megrendezett Johnnie Walker Weekender Fesztiválra – egy háromnapos, Európa 150 kiválasztott bartenderének szóló whisky túrára. Katona Noah (Elysian Bar) videója tűnt ki legjobban a mezőnyből kreatív koncepciójával, jól strukturált narratívájával és a helyi közösségre fókuszáló megközelítésével.
Don Julio Hyper-Local Challenge (Elődöntő)
A második kihívás egy helyi alapanyagokra és interaktív történetmesélésre épült. A versenyzőknek olyan signature koktélt kellett megalkotniuk, amely helyi, magyar és kulturálisan Kanadához (a globális döntő helyszíne) köthető összetevőke épül. Az ital alapjául a100% kék agávéból készült szuper-prémium Don Julio tequila szolgált. A 20 továbbjutó versenyző élőben mutatta be italát a nemzetközi zsűrinek.
A zsűriben Kenji Jesse (globális vendéglátóipari tanácsadó), Paul Sfirlea (Diageo Bar Academy vezető tréner, 2014-es World Class Romania győztes) és Andrei Lung (Diageo márkanagykövet, 2019-es World Class Romania győztes) foglaltak helyet.
Innovatív technikák széles tárházát láthattuk a versenyzőktől, mint például fat-washing (zsíron át szűrés), laktófermentáció és sous-vide – a két kultúra ízvilágának megjelenítésére. Tóth Zsombor (Múzsa Bar) juharszirupos és mazsolás habbal díszített torbolya cordiál alapú koktélját értékelte a zsűri a legfinomabbnak és legesztétikusabbnak.
Zacapa Mystery Box és Speed Round Challenge (Magyar döntő)
Az élő döntő az előző fordulókhoz képest még nagyobb nyomást helyezett a legjobb 10 versenyzőre, ahol rövid idő alatt kell spontán kreatív megoldásokkal előállniuk miközben a technikai szempontból is kifogástalan megvalósításra is ügyelniük kellett.
A Zacapa Mystery Box kihívás során a legjobb 10 versenyzőből 5 jutott tovább a mindent eldöntő Speed Round fordulóba. Minden mystery box tartalmazott Zacapa Solera Gran Reserva rumot és néhány egyéb alapanyagot. A versenyzőknek 20 percük volt egy kiegyensúlyozott, látványos koktél megalkotására – csak a doboz tartalmát és közös eszközöket használva. Az értékelés során az egyedi gondolatvilág, a technikai precizitás és az inspiráló, karakteres prezentáció is kulcstényezők voltak.
A két utolsó fordulót három különböző bartender generációt képviselő szakmai zsűri értékelte:
Az este csúcspontja a Speed Round volt, ahol az 5 döntősnek 7 klasszikus koktélt kellett elkészítenie különböző technikákkal, extrém gyorsan. A tempós kiszolgálás azonban nem volt elég – a koktéloknak hibátlannak és az előadásnak pedig lendületesnek, magával ragadónak kellett lennie.
Történelmi győzelem
A három fordulós verseny során Tóth Zsombor (Múzsa Bar) következetesen magas szintűteljesítményt nyújtott. A nemzetközi zsűri értékelése alapján az ő előadásában hitelesen, tisztultan és magabiztosan jelent meg az a technikai tudást, kreatív víziót és személyes stílus, ami a világklasszis bartendereket jellemzi.
Ezzel a győzelemmel Zsombor lett az első World Class Hungary Bartender of the Year cím birtokosa. Idén ősszel képviselheti Magyarországot a World Class Global döntőn Torontóban, ahol a világ legjobb bartenderei mérik össze tudásukat. Addig intenzív felkészülés vár rá helyi mentorokkal és egy regionális bootcamp keretében.
Tóth Zsombor így nyilatkozott a győzelme után:
“Ennek a gyönyörű utazásnak az izgalma és öröme örökre velem marad. Szinte hihetetlen érzés megnyerni az első World Class Hungary versenyt – hatalmas megtiszteltetés, hogy képviselhetem hazámat a nemzetközi szinten.
Az elmúlt négy hónap mindannyiunk számára egy intenzív tanulási folyamat volt, amely során minden szempontból fejlődtünk, mint bartenderek.
Számomra az volt a legnagyobb kihívása, hogy megmutassam a zsűrinek és a közönségnek, mennyire élveztem a verseny minden egyes pillanatát.
A magyar koktél- és bárélet évről évre folyamatosan fejlődik, és tudom, hogy minden versenyző napi szinten nagyban hozzájárul ehhez.
Többel tartozom, mint amennyit valaha is vissza tudnék adni – örök hálával tartozom a családomnak, a kollégáimnak és mindazoknak, akik engem és Rédli Ádámot támogattak. Mindig mellettem álltak – tanácsokat adtak, figyelmeztettek olyan részletekre, amiket én talán kihagytam volna, segítettek mindenben. Nélkülük ez a siker elképzelhetetlen lett volna!”
A World Class Hungary 2025 döntő Top 10 versenyzője:
A World Class-ról
A több mint 55 országban jelen lévő, 15 éves múlttal rendelkező World Class a világ legelismertebb bartenderversenye. A koktélkészítés fejlődő művészetét ünnepli, és globális platformot biztosít a legtehetségesebb szakemberek számára. A verseny a vendéglátás kiválóságának mércéjévé vált – karriereket épít, trendeket alakít, és egy olyan nemzetközi közösséget teremt, amely nemcsak kivételes italokat készít, hanem felejthetetlen vendégélményt is nyújt.