Life Kovács Miklós 2023. 05. 11.

Ez a kütyü nyugdíjba küldheti az okostelefonokat

Minden nagy techcég azon dolgozik, hogy a jövőben eltűnjenek az okostelefonok, és eljöjjön a viselhető eszközök kora, ami egyszerre izgalmas és félelmetes. A Humane most bemutatott terméke egy zsebbe bújtatott személyi asszisztensként segíthet majd minket a mindennapokban.

A Humane titokzatos technológiai startup körül már több mint egy éve nagy a zsongás, és most a vállalat végre bepillantást enged abba, milyen úttörő kütyün dolgoztak eddig. A múlt hónapban a TED-en a Humane társalapítója, Imran Chaudhri bemutatta azt a mesterséges intelligenciával működő, ruhán viselhető eszközt, amelyet a vállalat az okostelefonok helyettesítésére fejleszt. Ezzel a kis csipogóval nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint az okostelefonok nyugdíjba küldését, ahogy azok tették rengeteg elektronikus eszközzel, ami megszokott volt a XX. század végéig.

Az eszköz egy kis fekete korongnak tűnik, amely a mellzsebünkbe csúsztatható, a tetején pedig egy kamera, egy projektor és egy hangszóró található. A 13 perces prezentáció során Chaudhri végigveszi a Humane kütyüjének néhány felhasználási esetét:

  • A készülék csörög, amikor Chaudhri telefonhívást kap. Felemeli a kezét, és a készülék kivetíti a hívó nevét, valamint a hívás fogadására vagy figyelmen kívül hagyására szolgáló ikonokat. Ezután rövid beszélgetést folytat.
  • Az egyik ujját a készülékre nyomja, majd feltesz egy kérdést, hogy hol tud ajándékot venni. A készülék egy bevásárlónegyed nevével válaszol.
  • Két ujjal nyomja meg a készüléket, kimond egy mondatot, a készülék pedig lefordítja a mondatot egy másik nyelvre, majd az előadó hangjának mesterséges intelligencia által generált másolatával ismétli meg azt, immár a célnyelven.
  • Egy ujját lenyomva tartja a készüléken, és azt mondja: “Catch me up”, és a készülék felolvassa a legutóbbi e-mailek, naptári események és üzenetek összefoglalóját.
  • Egy tábla csokit tart a készülék elé, majd az egyik ujját a készüléken tartja, miközben megkérdezi: “Megehetem ezt?”. A készülék látja és elemzi a megmutatott tárgyat, majd azt ajánlja, hogy egy ételallergiája miatt ne tegye. Ismét lenyomja az egyik ujjával a készüléket, majd közli vele, hogy figyelmen kívül hagyja a tanácsát.

Úgy tűnik, a Knight Rider beszélő mesterséges intelligenciája, a karóráról szólítható K.I.T.T. már talán csak karnyújtásnyira van. Remélhetőleg a végén inkább egy humoros segítőt kapunk, és nem a HAL 9000-et.