A magyar életérzés alapköve a vasárnapi rántotthús, ami kiegészíthető rántott bármivel, mert mi panírozó nemzetként tényleg mindent képesek vagyunk bundába bujtatni, és forró olajba mártani. Mégis, azért sokunknak (köztük nekem is) ez az eljárás több szempontból macerás. Egyrészt ott a rengeteg olaj, amit eldurrantunk egy kiadós ebéd alkalmából: serceg, csapkod, vigyázni kell vele, és ha nem koncentrálunk tökéletesen, akkor a vége egy olajban tocsogó széndarab lehet.
Páraelszívóval is olajködben úszik a konyha a művelet végére, ezért családilag meghagytuk ezt a nagyszülők privilégiumának. Mégis, néha jól esne hirtelen ötlettől vezérelve felidézni a klasszikus ízeket, de vajon hogy lehet megszabadulni a liternyi lötyögő napraforgó olajtól?
Adja magát a sütőben való elkészítés, de az eredmény így nem mindig hozza azt az ízélményt, amit elvárnánk. Mégis, ha ránk tör a pirult prézlibe forgatott csirkeecomb iránti vágy, mi lehet a megoldás?

Ezen a ponton adtunk egy esélyt az egyre népszerűbb Air Fryer készülékek egyikének, pontosabban a Tefal Easy Fry Silence 7 literes kivitelének. Nem vagyok a századik konyhai kütyü híve, csak akkor kap helyet valami a pulton, ha bizonyítja hasznosságát. Így kritikusan méregettem a méretes dobozt: a gép ránézésre nem kispályás, befogadóképessége tényleg elég lehet kisebb családoknak is.
Ami elsőre feltűnt, hogy mennyire könnyű. Ez nem hátrány, bárki elbírja, szállítható, hétvégi házban, vagy akár lakókocsiban is bevethető, vagy ha kicsi a konyhapult, akkor használat után elpakolható.
Gyorsan felmérve a piacot feltűnt másik előnye, a kis üveg, ami sütőket idéző megoldásként állandó lehetőséget ad a kukucskálásra. Nem kell nyitogatni menet közben az izzadva ropogó szárnyakat ellenőrizni, és még belső világítás is van.
A készülék tulajdonképpen gyors és problémamentes ételkészítést ígér, pár gombnyomással, bolondbiztos módszerekkel. A hőmérsékleti maximum egy ekkora géphez képest igen derék, akár 220 Celsius fokon is nekifoghatunk a sütésnek.
Ezért első körben egy egész csirke különféle darabjaival teszteltük tudását: panírozott mellfilé, combok kerültek az elvileg 1,6 kilogrammnyi bármi sütésére képes, kihúzható tárolóba. Ennek van több praktikus trükkje, tálcáját két magasságban tudjuk rögzíteni, alulra értelemszerűen nagyobb adagokat, felülre kisebb, gyorsan elkészülő darabokat tehetünk.

Egyszerűen kommunikál, könnyű megtalálni a közös nyelvet
A panírozott húst elég csak némi olajjal meghinteni, bespriccelni vérmérséklet szerint, majd jön a lényeg: nem kell agyalni a hőfokon, a sütési beállításokon, a régi BMW-k kezelőtárcsáját idéző menüvezérlővel kiválasztjuk a megfelelő húsfajtát (a csirke részeire is külön program van), majd elindítjuk a folyamatot. Menet közben a szeletek megfordítása miatt kér még asszisztenciát a gép, de ezen felül tudja meddig, milyen hőfokon kell készre sütni a húst.
Családilag szkeptikusak voltunk, gondoltam hogy alulkészül, talán megég, de végül belül forró, szaftos, kívül ropogós bunda nézett velünk szembe, amikor lejárt a program. Nincs elfelejtett, szenes fosziliává égetett hús, ha nem vagyunk elégedettek a pirultsággal, mindig rátolhatunk pár percet.

7 literes, 1,8 kilogramm a teljes kapacitás, akár 7-8 főnek, de egy sütéssel inkább átlag 4 fős magyar családoknak felel meg
Második körben jöttünk rá, hogy tényleg megpakolható hússal is az “égéstér”, elkészül egy nagyobb adag is egy nekifutásra. Persze ez a modell eleve testesebb fajta (33 cm magas és 40,2 cm hosszú, 27,5 cm széles), de a Tefal oldalán olvasható “akár 8 személy számára is alkalmas” kapacitás nem minden fogásra, és nem minden családra húzható rá. Főleg a magyar családokra nem, ahol azért egy csirkemellcsík szegényesen hat a tányéron. Így, ha a vasárnapi családi ebéd lebeg a szemünk előtt, akkor több körben kell kisütni a betevőt, de 2-3 főnek egy körben tökéletesen ideális a térfogat.
A roppanó bunda tényleg hozta az olajban sütött klasszikus rántott hangulatot, a szalvéta ágyon pedig nem állt a ragacsos tócsa, ezen a teszten jól szerepelt a Tefal Easy Fry.
Készült még benne pár falafel golyó, ezeket a húsmentes finomságokat is kiválaszthatjuk a menüből, így automatikus a sütési program, a végeredmény hasonlóan jó volt, mint a csirkével. A sült burgonya és édesburgonya kettőse is hamar elkészült, de ezeknél az olajban sült kéreg helyett inkább a sütőkre jellemző puhább állagot sikerült elérni.
Tehát hiába az automata program, azért lehet és kell kísérletezni az alapanyagokkal, fűszerekkel az olajhasználattal, most például mi is kihagytuk a roppanós kéreg elengedhetetlen kellékének tekintett kukorica keményítőt, ezzel bevonva talán legközelebb elérjük a kívánt textúrát.
Recept pedig tengernyi van, a gyártó saját applikációjától, a My Tefal Apptól kezdve sztárszakácsokig mindenki önti ötleteit az Air Fryer-ek világába, at 55 féle program mellett pedig természetesen mi is beállíthatunk egyedi sütési feltételeket, sőt bátrabbak akár saját joghurt készítésébe is belevághatnak, mert tartós 40 Celsius fokon ezek fermentálására is van lehetőség.

A főzés végén pedig megint piros pontot oszthat a lusta szakács, mivel a sütőrész előlapja levehető, és a fém alkatrészeket akár a mosogatógépbe is bedobhatjuk, valamint saját fedéllel a hűtőben, tárolóként is bevethető.
Ami még feltűnő, hogy nem feltűnő a működés, a gép tényleg kiérdemli a “Silence -csendes” jellemzést, gyakorlatilag a páraelszívó legcsendesebb állása is hangosabb volt, mint a sütő működése, ez pedig sokat elárul. Amire nem árt odafigyelni, hogy a forró levegőnek valahol távozni kell, így a konyhaszekrény alatt nem javallott üzemeltetni a gépet.
Mire a sütő felmelegszik nagyjából kész is az előzőleg előkészített ételünk, legyen szó skandináv húsgolyóról, lazacról, vagy klasszikus, magyaros rántotthúsról. Így a Tefal Air Fryer Silence elég nagy eséllyel a pulton maradó gépek sorába állhat be, ára középkategória, de tudása bőven elég: a hétköznapi vacsorák gyors megoldásához ez tényleg igazi célszerszám.