Life Fehér Patrik 2023. 02. 13.

Időt és pénzt sem sajnáltak a Super Bowl gyepére, az eredmény azonban kiábrándító

Rengeteget foglalkoztak azzal, hogy az amerikaifutball legfontosabb meccsén a legjobb füvön játsszanak, azonban ebből nem sok látszott az 57. Super Bowl során.

A fél világ figyelme az arizonai Glendale-re szegeződött magyar idő szerint hétfő hajnalban az 57. Super Bowl miatt. Egy ekkora eseménynél a szervezés természetesen jóval az esemény előtt elkezdődik, az egyik legjobb példa erre a State Farm Stadiumban használt gyepszőnyeg sztorija.

Az NFL két évet áldozott arra, hogy a fű a lehető legjobb legyen a meccs napjára, a zöld borítás teljes költsége 800 ezer dollár (290 millió forint) volt Joe Pompliano amerikai sportközgazdász információi szerint. Mindezért egy közeli, Scottsdale-i kertészet felelt, azaz abszolút helyi alapanyagon csaphatott össze a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles.

Időt és pénzt sem sajnáltak a Super Bowl gyepére, az eredmény azonban kiábrándító

A füvet két héttel a mérkőzés előtt szállították a stadion 122 méter hosszú, 71 méter széles és 1 méter mély kihúzható fűtálcájához, egy olyan talapzatra, melynek segítségével a gyep kihúzható a stadionon kívülre. Ez azért fontos, mert az arénán kívül sokkal több fény éri a növényzetet: napi szinten utazott egy órán keresztül 225 métert a borítás, napozott, majd gurult vissza a Super Bowl előtti szerdáig a fű.


A rengeteg pénz és befektetett idő ellenére a gyep minősége rengeteg kívánnivalót hagyott maga után. Csúszkáltak a játékosok, csomókban szakadt fel a fű, már egy negyed után is látványosan rosszul nézett ki a borítás, a győztes edző, Andy Reid pedig elmondta, hogy több játékosa is kisebb sérülésekkel fejezte be a döntőt emiatt. Szakértők szerint mindennek az oka az lehetett, hogy szerdán leállt a napoztatás, a vasárnap délutáni/hétfő hajnali meccsig pedig nem száradt ki eléggé a borítás Patrick Mahomes-ék alatt.

A Philadelphia Eagles rugója, Jake Elliott is elcsúszott egy lövés közben

A Philadelphia Eagles rugója, Jake Elliott is elcsúszott egy lövés közben

Az biztos, hogy tapasztalt emberek készítették elő a pályát: George Toma a történelem eddigi összes Super Bowl-ján részt vett a munkálatokban, és még 94 évesen is aktív, három NFL-csapatnál ő az első számú fűfelelős.

Képek forrása: Getty Images