Life Fehér Patrik 2023. 02. 13.

Legforróbb nyári napokon is hűvös marad a légkondis sátor

Az egyetemi kutatás eredményeképpen megalkotott szállás legnagyobb előnye, hogy áramforrás nélkül is képes megtartani napközben a hideg levegőt.

Azzal, hogy a nyaraink egyre melegebbek, a sátras üdülések egyesek számára kevésbé népszerűek. A korán kelő nap melege hajnali ötkor még kellemes lehet, de nyári napokon elviselhetetlen forrósággal kínozhatja a sátorlakókat, kempingezőket, árnyékos helyek nélkül megfőhet az ember.

Változást hozhat azonban a Connecticuti Egyetem kutatóinak újdonsága, akik bemutattak egy olyan anyagot, mellyel akár 11 Celsius-fokkal csökkenthető a belső hőmérséklet. A sátor alapelve megegyezik azzal, ahogy a növények is hűtik magukat: vizet szívnak fel, majd elpárologtatják azt. Ehhez a külső borításba titán nanorészecskéket tettek, melyek szétterítik a vizet a sátor felületén, az elpárolgás pedig hőt vonnak el a belső térből.

Mindehhez csak víz kell, ami azért a nagy átlagot nézve jóval több helyen elérhető erőforrás, mint az áram a különböző mobil légkondikhoz. Az alkotók szerint 1 gallon (3,78 liter) víz elegendő ahhoz, hogy 24 órán át fennálljon a folyamatos hűtés. A víz bárhonnan származhat, jöhet akár a csapból vagy egy patakból, a tisztaság mértéke nem befolyásolja a folyamatot.

Az alkotók hozzátették, hogy az anyaggal kapcsolatos kutatások még bőven zajlanak, így mire a boltok polcaira kerülhet egy ilyen sátor, még évek telhetnek el.

Kép: Getty Images