Life Fehér Patrik 2023. 02. 15.

Géppel pótolta a hiteles Eminem-hangot zenéjében a DJ

David Guetta két mesterséges intelligencia segítségével rakta össze a zenét, állítása szerint csak poénból.

Az elmúlt hónapok a hétköznapi emberek számára is elérhető mesterséges intelligenciáról szóltak. Százmilliók szórakoztak már a ChatGPT csetrobotjával, parancsszavakra pedig képeket rajzoltatunk a Dall-E 2-vel és a Midjourney-vel. Nemcsak vizuális dolgok alkotására képesek azonban ezek a rendszerek, vannak olyan fejlesztések, melyek hangokat állítanak elő, szövegeket olvasnak fel egy megadott hangon.

Ezzel kezdett kísérletezésbe a világhírű DJ, David Guetta is. A 2021-ben a DJ Mag által az év lemezlovasának választott francia egyik fellépésére egy olyan betétet vitt magával, melyben Eminem is rappel két sort. Eminem azonban ebben nem működött közre, csupán a gép által generált deepfake-hang, mely elképesztően hasonlít az amerikai előadó igazi hangjára.

“Ez olyasvalami, amit viccből csináltam, de nagyon jól működött, el se hittem” – mondja a fenti videójában Guetta, ahol a zenerészlet is meghallgatható. “Azt kértem [az egyik chatrobottól – a szerk.], hogy írjon egy rímet Eminem stílusában a future rave-ről, majd átmentem egy másik AI-weboldalra, ami újraalkotja a hangot. Betettem oda a szöveget, és lejátszottam a felvételt. Az emberek megőrültek” – számolt be élményeiről a DJ.

Guetta hozzátette, arra ne számítsanak a rajongók, hogy majd ezt a dalt kiadja, egy showelemnél ez biztosan nem lesz több. Ha kiadná, azzal valószínűleg magára haragítaná Eminemet és a jogi képviselőit, hiszen visszaél a hangjával, ráadásul azt bevételszerzésre is használná.

Ha szerencsések vagyunk, még az is lehet, hogy mi is hallhatjuk élőben ezt a deepfake-betétet, ugyanis augusztus 12-én David Guetta ellátogat Magyarországra, hogy zenéljen egyet a Szigeten.

Nyitókép: Getty Images