Life Erdős Norbert 2023. 02. 16.

100 milliárd dollárral csökkent a Google értéke egy baki miatt

Mesterséges intelligenciát használó chatbotot dobott piacra a Google, de nem úgy sült el a dolog, ahogy azt szerették volna.

Korunk legnépszerűbb és talán legfejletteb mesterséges intelligenciát használó chat robotja a ChatGPT, mely a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelemező-modelleket használ, melyek segítségével a bevitt információkat azonnal interaktívan kezeli. Magyarul úgy lehet vele beszélgetni, mintha egy nagyon okos ember ülne a monitor másik oldalán.

A Google az imént említett MI-nek ment neki a Bard névre keresztelt chatbottal, azonban a bemutató alkalmával homokszem került a gépezetbe, ugyanis Bard téves információkat közölt a róla készült videóban. Ezután pedig a Google részvényei kilenc százalékot zuhantak, amely durván 100 milliárd dollár veszteséget jelent, piaci értékükből. Oké, de mennyi ez forintban? 35 968 500 000 000 Ft. Mehetünk tovább?

Nyilván mindenkit az érdekel, mi volt a hiba, amit Bard vétett: a videóban arról kérdezték a chatbotot, hogy “a  James Webb űrtávcső mely felfedezéseit érdemes megmutatni egy 9 éves gyermeknek?”. Az MI válasza az volt, hogy az első exobolygóról készült képet, azonban azt nem a Webb készítette, hanem az Európai Déli Obszervatórium, még 2004-ben.

“Ez rávilágít a szigorú tesztelési folyamatok fontosságára” – nyilatkozta a Google szóvivője, aki hozzátette, ezután sokkal keményebben ráfekszenek a tesztelésre és a fejlesztésre, hogy ehhez hasonló hibák ne forduljanak elő a jövőben.

Mielőtt bárki felszisszenne, hogy most mi lesz, csődbe megy a Google? Azt megnyugtatjuk, hogy az Alphabet Inc. (a Google anyavállalata) 2022 év égén 1,145 trillió dollárt ért. Maradjunk annyiban, hogy ez sok, nagyon sok forint, szinte kimondhatatlan.

Képek forrása: Getty images