Life Fehér Patrik 2023. 02. 17.

Sosem látott felvételek kerültek elő a Titanicról

Másfél órányi, eddig be nem mutatott felvételt tettek közzé az elsüllyeszthetetlennek hitt hajóról.

Korának legnagyobb hajója volt a Titanic, melynek történetét nagyvonalakban mindenki ismeri, ha más nem, legfeljebb a Leonardo di Caprio-féle filmből. Az első útján elsüllyedt óceánjáró körüli kultusz a mai napig óriási, egyes társaságok, luxusélményeket kínáló utazási irodák kínálatában fel-felbukkan a merülési lehetőség egy tengeralattjáró fedélzetén, természetesen jókora összegért cserébe.

Az Atlanti-óceán fenekén fekvő roncsok a tudományt is előremozdították, a hajót a víz, illetve annak egyedi, szinte csak a Titanic környezetében élő lényei néhány tíz év múlva szinte teljesen, nyom nélkül felemésztik majd az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjárót. A maradványokra 1985-ben egy expedíció talált rá Dr. Robert Ballard vezetésével 3821 méteres mélységben.

Megtalálását követően kincsvadászok elvittek minden értékesnek gondolt, mozdítható dolgot, így a későbbiekben soha nem láthatta senki az érintetlen romokat. Azt, hogy hogy nézett ki a kettétört roncs a megtaláláskor, legépebb ismert állapotában a tenger fenekén, csak Ballard expedíciója ismerte – eddig.

Jason Junior (Kép: Woods Hole Oceanographic Institution)

Jason Junior (Kép: Woods Hole Oceanographic Institution)

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet ugyanis nyilvánosságra hozott egy 80 perces, korábban be nem mutatott videofelvételt, melyet Ballard egy 1986-os expedícióján készítettek. A videó tényleg csak a lényegre szorítkozik, rengeteg nyersanyag, csupán nyugtató hatású dallammal a film alatt. A filmet több kamera segítségével rögzítették: az Alvin nevű tengeralattjárón is volt képfelvevő eszköz, emellett az expedícióhoz építettek egy Jason Junior nevű eszközt (lásd a fenti képen), melyet távirányítással közelebb lehetett vinni a roncshoz.

A felvételek kissé szemcsések és nem túl színesek, de tekintettel arra, hogy mindezt közel 4000 méteres mélységben, a víz alatt, majdnem 40 éve vették fel, azért nem panaszkodhatunk:

Nyitókép: Getty Images