Life Kovács Miklós 2023. 02. 20.

Levegő nélküli kosárlabdát fejlesztett ki a Wilson

Akár úttörő is lehet a Wilson által kreált labda, ami 3D-nyomtatással készült, és már levegő sem kell bele.

A sportszergyártó Wilson az AT&T zsákolási bajnokságán mutatta be a kosárlabdák új prototípusát. A fekete játékszert 3D-s nyomtatóval készítették, héja hatszög alakú geometriai alakzatokból áll össze, és sohasem kell felfújni. Az újítást az NBA játékos KJ Martin tesztelte, és ellenőrizte, hogy a furcsa fejlesztés használata mennyiben különbözik a hagyományos labdáétól. 

A tervezőcsapatnak óriási kihívás volt a levegőt nélkülöző labda létrehozása, hiszen olyan szerkezetet, olyan alapanyagot kellett találniuk, ami a felfújt, nyomás alatt lévő játékszer tulajdonságait hozza. A levegő nélküli prototípus felületén a normál kosárlabda megszokott varratszerkezete jelenik meg a megszokott, nyolc részre osztott elrendezéssel. 

Technikáját tekintve úttörő darabról van szó, ami formáját, tömegét, és rugalmasságát tekintve nagyon közel áll már a versenysportban használt labdákhoz. A labdát szó szerint porból alkották, a lézernyomtató milliméterről milliméterre haladva szilárdította meg az előre beprogramozott forma szerint az anyagot. A végén pedig a fehér homokszerű alapanyagból egyszerűen kézzel emelik ki a lézerrel alkotott prototípust.

A levegő nélküli labda azonban még nem tökéletes, így kereskedelmi forgalomban, bajnokságokon még nem fogja alkalmazni a Wilson, de a fejlesztés tapasztalatait vélhetően felhasználják a jövőben.

KJ Martin az első profi sportoló aki próbálta (fotó: Wilson)

KJ Martin az első profi sportoló aki próbálta (fotó: Wilson)

forrás: designboom.com