Life Fehér Patrik 2023. 02. 22.

Végre orvosolják a netezés kínzó problémáját

Történetének egyik legfontosabb frissítését kapja a Google Chrome böngésző, a változásoknak rengetegen örülhetnek.

2008 vége óta van velünk a Google Chrome internetes böngésző, mely 2012 végére a legnépszerűbb netezésre használt programmá vált a világon. Napjainkban 10-ből 6 ember ezt a programot használja, ha internetezni akar a számítógépén vagy laptopján (nem beszélve az androidos mobilhasználókról), és annak ellenére sikeres ennyire a Chrome, hogy még a laikus felhasználók nagy része is tudja róla, hogy zabálja az erőforrásokat.

Nem egyszer találkoztam én is ehhez hasonló képernyővel

Nem egyszer találkoztam én is ehhez hasonló képernyővel, rajta a fázó/halott oldallal

Ismert jellegzetessége a Chrome-nak, hogy sosem elég neki a RAM, a rendelkezésre álló memória nagy részét mindig bitorolni akarja. Ez a gyengébb gépeket gyakran letérdelteti, és emiatt néztem más alternatíva után én is még évekkel ezelőtt. Változást hozhat azonban egy új frissítés az Engadget szerint.

A Memory Saver nevű, az asztali Chrome böngészőkre érkező update lényege, hogy felfüggeszti a nem használt lapok működését, így akár 30 százalékkal is csökkenhet a memóriahasználat. Ha a felhasználó újra meg szeretné nyitni a korábban nem használt, a rendszer által felfüggesztett működésű lapot, aggódnia nem kell, az adatok ugyanis a memóriafelszabadítás ellenére sem vesznek el, és minden automatikusan újratöltődik.

Jön egy másik újdonság is a 110-es verziószámú, már frissíthető Chrome-ban: ez az Energy Saver, vagyis energiaspórolós üzemmód. Itt a böngésző a laptop töltöttségi szintjének megfelelően nyúl bele a megnyitott lapok működésébe: lebutítja a videókat és lekapcsolja a felesleges animációkat, hogy azok se merítsék a készüléket. Alapértelmezés szerint mindezt 20 százalékos töltöttség alatt teszi meg, de a beállításoknál meg lehet adni, hogy mindig tegyen így, ha akkumulátorról működik a gép. Persze ki is lehet kapcsolni ezt az egészet, ha nem tetszik a rendszer.

Nyitókép: Getty Images