Life Fehér Patrik 2023. 02. 27.

Amputált lábú focista lőtte az év legszebb gólját

A legendás magyar futballista, Puskás Ferenc után elnevezett díjat egy olyan játékos kapta, akinek amputálták a lábát.

Hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) The Best nevű párizsi gáláján számos elismerés mellett átadták át az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat. Az idei győztes a lengyel Marcin Oleksy lett, aki hazájában az amputált végtagúaknak kiírt labdarúgó-bajnokság első osztályában játszik. Gólja valóban bámulatos:

A játékos 23 éves korában veszítette el a lábát egy autóbalesetben, de focival kapcsolatos álmairól nem tett le. “Nehéz elhinni, hogy megkapom ezt az elismerést a világ legszebb góljáért. A futball családja segített a legnehezebb pillanatokban, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni” – mondta a szavakat keresve Oleksy.

Balra a díjazott

Balra a díjazott

Az év góljára február 3-áig lehetett szavazni a FIFA hivatalos oldalán. Ez volt a 14. alkalom, amikor kiosztották a magyar futballistáról elnevezett elismerést. Az elsőt még a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel, azután a dél-koreai Szon Hung Min volt a díjazott, tavaly pedig az argentin Erik Lamela lett a győztes.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei közt szerepel, hogy a találatnak “gyönyörűnek” kell lennie: ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól; a találat ne a másik csapat hibájából vagy szerencsével szülessen, a gólszerző pedig nem viselkedhet sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhat.

Az est során a férfiak és a nők körében is kiosztották a legjobb játékosoknak és edzőknek járó díjakat. Ők kaptak elismerést:

  • a legjobb férfi játékos: Lionel Messi (Argentína /Paris Saint-Germain)
  • a legjobb férfi edző: Lionel Scaloni (Argentína)
  • a legjobb férfi kapus: Emiliano Martínez (Argentína/Aston Villa)
  • a legjobb női játékos: Alexia Putellas (Spanyolország/FC Barcelona)
  • a legjobb női edző: Sarina Wiegman (Anglia)
  • a legjobb női kapus: Mary Earps (Anglia/Manchester United).

A FIFA Fair Play díját a Wolfsberger AC korábbi védője, Luka Locsosvili nyerte, aki egy mérkőzésen az ellenfél játékosát mentette meg a megfulladástól, aki egy ütközés után ájultan esett össze, és majdnem lenyelte a nyelvét. Különdíjat kapott még a télen elhunyt Pelé is.

Nyitókép: Getty Images