Life Fehér Patrik 2023. 02. 27.

Szemétszedő-vb-t rendeznek Japánban

Most először bővítik ki nemzetközi szintűre azt az elfoglaltságot, melyet a japánok már-már sportból űznek.

Akik nem ismerték a japánoknak ezt a szokását közelebbről, azok először 1998-ban, a franciaországi futball-világbajnokságon szembesülhettek azzal, hogy a keleti szurkolók gondosan összeszedtek minden szemetet maguk körül a stadionokban. A szokást azóta is gyakorolják, a világ pedig azóta is a csodájukra jár, legutóbb a katari vb-n emelte meg mindenki a kalapját a rendszerető szurkolók előtt.

Szemétszedő vb-t rendeznek Japánban

A japán kultúrának szerves része a szemétmentesség, melyet sportszintre is emeltek: először 2008-ban rendezték meg a SpoGomi nevű eseményt, mely a sport és a gomi (japánul szemét) szavak összekeveréséből származik. A játék hamar népszerű lett a szigetországban, napjainkban pedig évente több száz spogomiversenyt tartanak.

A lényeg egyébként nagyon egyszerű: szemetet kell szedni. A résztvevők mindezt három fős csapatokban teszik, és 60 percet kapnak, hogy egy adott területen belül minél több hulladékot gyűjtsenek be. Eközben szét is kell válogatniuk őket mindenféle szempontok szerint: külön kell gyűjteni például az éghető anyagokat, az újrahasznosítható műanyagokat vagy a fémdobozokat is. Az idő leteltével jön a mérlegelés, a győztes pedig az, aki a legtöbb szemetet szedte. Holtverseny esetén jöhet a szemét pontozása annak minősége szerint, különböző pontszámokkal adott hulladékfajtáknál. A legtöbb pontot ebben az esetben a cigicsikkek érik.

Mindeközben figyelni kell a tisztességes játékra is, más csapatot nem ér zavarni. Emellett utak és vasútvonalak mellett nem játszhat senki, első ugyanis a biztonság. A résztvevők kesztyűkkel felszerelkezve ugranak mindenféle szemétre, és nem válogatnak. “Hiszünk abban, hogy fontos a szemétgyűjtés, mert élesen nő az óceánokban a mennyisége. A legjobb, ha azelőtt összeszedjük, mielőtt oda kerülne, mert onnantól sokkal nehezebb begyűjteni” – magyarázta Udagava Takajasu, az első spogomi-világkupa szervezője.

A nemzetközi tornát 2023 novemberében Tokióban rendezik, bár kérdés, hogy egy alapjaiban nem túl szemetes városban mi mindent tudnak összeszedni a csapatok. A First Class szerkesztőségének több tagja járt már a japán fővárosban, mindannyiunkat lenyűgözött a tisztaság, ráadásul köztéri szemeteseket sem látni az utcákon.

 

Képek: Getty Images