Life Kovács Miklós 2023. 02. 27.

Tízezer lóerő így a legfélelmetesebb

A sebességőrült amerikaiknak nem számít, hogy milyen felületen kell kilőni magukat a horizont felé: aszfalton, sárban, hóban, homokban és a nyílt vízen is tombolnak a lóerők!

A gyorsulási versenyek hazája az Egyesült Államok. A helyiek rajonganak az egyenes vonalon, hirtelen meginduló gépekért, a közel tízezer lóerős, dobhártyaszaggató zajjal ordító konstrukciók pedig kiszolgálják az igényt. A legismertebb a speciális, felgyantázott versenypályán pár másodperc alatt 4-500 km/órás tempót is elérő Top Fuel Dragsterek kategóriája, de aki a csónakokért él-hal, azt sem hagyják szórakozás nélkül.

Ugyanez a kategória él a vízben, apró, könnyű csónakok lódulnak neki tízezer lóerővel!  Amit egy ilyen szerkezet művel a vízzel, az szinte felborítja a fizika szabályait, és átcsúszik a megmagyarázhatatlan jelenségek kategóriájába. Vagyis tudjuk, ismerjük a technikát körülíró paramétereket, de a látvány érthetetlen számokká varázsolja a matekot.

A 8,2 literes motor nagyjából 10 000 lóerőt termel, és 300 méteres távon éri el a felfoghatatlan 440 km/órás tempót. A fogyasztása szintén agygörbítő szintet képvisel, egy ilyen futam során, vagyis pár száz méter alatt eléget 30 liter nitrometán-metanol keveréket. 

A futam során 4,5 G gyorsulás éri a vakmerő pilótát, aki gyakorlatilag az életét kockáztatja, valamint nagyjából egymillió dollárt (360 millió forintot), hiszen egy ilyen gép megépítése ennyibe kerül az Egyesült Államokban.

forrás: supercarblondie.com