Life Kovács Miklós 2023. 03. 07.

A minimalista elegancia csúcsa ez a formabontó lemezjátszó

A legmagasabb minőséget a lehető legvisszafogottabb stílussal ötvözi a Black Wheel nevű lemezjátszó, amiben tényleg a bakelitnek jut a főszerep.

Bő hat évvel ezelőtt egy holland családi vállalkozás, a Miniot komoly összeget kalapozott össze közösségi finanszírozással egy érdekes, radikális megoldással működő lemezlejátszó kifejlesztésére. A készülék egyszerűen a “Wheel” (kerék) elnevezést kapta, mert külsőre tényleg nem mutat mást. Avatatlan szem gyümölcsöstálnak nézné, hiszen semmilyen látható kezelőszerve nincs. Mérete pont akkora, mint egy bakelit-, pontosabban vinillemezé, a hangszórót pedig trükkösen alulra építették be. 

A fejlesztés tovább tartott mint gondolták, de akik támogatták a projektet, és végül kaptak a lemezjátszóból, azok nagyon elégedettek a termékkel. Ezért most jön a következő generáció, a Wheel 2, amelynek van egy speciális, limitált szériás kivitele, a Black Wheel. 

A minimalista elegancia csúcsa ez a formabontó lemezjátszó

 

A szokásos faborítást ennél alumíniumra cserélték, fekete dekorbetétekkel, és akárcsak az elődöket, ezt is szorgos műhelymunkával, kézzel szerelik össze a hollandiai Schagenben. Összesen öt darabot raknak össze havonta.

Az alapos munka végeredménye a minimalista külső és a modern technika találkozása, ezt a lemezjátszót már extrém helyre, akár a falra is akaszthatjuk, ott is működik. Igencsak látványos az így, függőleges síkban pörgő lemez, de a látvány nem minden, a hangzás is tökéletes. 

A minimalista elegancia csúcsa ez a formabontó lemezjátszó

A rendszer felismeri, hogy milyen méretű lemez került rá, és az Audio-Technica AT-VMN95SH típusú hangszedőből, a lemezt forgató motorból érkező digitális adatok alapján a lehető legprecízebben állítja be a lejátszás sebességét.  

A limitált szériás kivitelért 1,4 millió forintot kérnek a készítők, de az egyszerűbb Wheel 2-es már 750 ezer forinttól elérhető.