Life Fehér Patrik 2023. 03. 12.

Itt a bizonyíték, a pénz igenis boldogít

Tudományos módszerekkel cáfolták meg a híres mondást a pénzről. Az is kiderült, mekkora összegtől lesz boldog valaki.

Mindenki ismeri a mondást, hogy a pénz nem boldogít, de azért azt hozzá kell tenni, hogy gazdagként más, egyszerűbbnek mondható problémákkal kell szembenéznie az embernek. Valamilyen kapcsolat tehát eddig is felfedezhető volt a pénz és az emberek boldogsága között, melyet korábban vizsgálgattak is: az Egyesült Államokban például ökölszabályként élt és él az emberek fejében a mai napig, hogy aki évi 75 ezer dollár (26,8 millió forint) felett keres, az boldog (vagy legalábbis elégedett, a happy szó mindkettőt jelenti magyarul).

A témába most egy kutatócsapat komolyabban is beleásta magát, eredményeiket pedig be is mutatták egy tudományos folyóiratban – számolt be a Bloomberg. A felmérésben 33 391 személyt kérdeztek meg az Egyesült Államokban, véleményük elemzése után pedig arra jutottak, hogy az ember akkor a legboldogabb, ha évente 500 ezer dollárt, átszámítva közel 180 millió forintot keres. Ha ennél többet, az nyilván nem baj, de akkor is pontosan ugyanannyira tölti el boldogsággal az anyagi helyzete, mint félmillió dollárnál.

Getty Images

Getty Images

Az eredmények persze nem egységesek: a megkérdezettek 20 százaléka évi 100 ezer dollárnál (35,8 millió forintnál) érezte a boldogsághatárt, ám további 30 százalék szerint ez csak a kezdetet jelentené a boldogsághoz vezető úton.

Ezeket az eltéréseket valószínűleg a válaszolók fizetése közti különbség okozza. “A pénz egyértelműen sokat segít a szegényeken” – fogalmazott az egyik kutató, Matthew Killingsworth. “Viszont ha a bevétel több, de még mindig rosszul érzi magát az ember, a boldogtalanság forrása valószínűleg olyasvalami, amit nem lehet pénzen megvenni.”

Nyitókép: EXTREME-PHOTOGRAPHER/Getty Images