Life Lencsés Csaba 2023. 03. 16.

Magánnyomozó mesél a gazdagok szeretőinek megfigyeléséről

Megér több millió forintot a válasz a kérdésre, megcsal-e a párunk? Jellemzően vagyonos magyarok fordulnak az egyik legfelkapottabb hazai magánnyomozóhoz. Sallai András most elmeséli a First Classnak, leginkább mivel bízzák meg az irodáját, és hogy az mennyibe kerül.

Sallai András magánnyomozóval évek óta ismerjük egymást, ezért tegeződünk.

Regényekből és filmekből rengeteg különféle magánnyomozó karaktert ismerünk. A te szemeddel nézve melyik a leghitelesebb kitalált zsaru?

Sokat nevettem a Cobra 11 Gerkhan nevű főszereplőjén. Ezzel szemben a leghitelesebbek a skandináv művek közül a Jussi Adler-Olsen által írt, Q-ügyosztállyal foglalkozók (A 64-es betegnapló, Fácángyilkosok, Palackposta stb.). Olyan magamnak való voltam én is, mint Carl Morck gyilkossági nyomozó, sokszor szembementem az árral, mert hittem és tudtam, hogy az vezet eredményre.

A fiktív hősökkel ellentétben te valódi magyar rendőrnyomozó voltál egy évtizedig. Mi vezetett az emberi tragédiákkal szegélyezett pályára?

Mindig bennem volt a segíteni akarás, és ez egy olyan hivatás, ahol naponta segítségre szoruló emberekkel kerülsz kapcsolatba. Nekik segíteni életbevágó ügyekben jó érzés. Mindig érdekeltek a titkok, a titkos információgyűjtés, amiben a rendőrségen részem volt. Itt gondolkodni kell, illetve sokszor fordítva kell gondolkodni, az elkövető fejével, hogy megoldjuk a rejtélyt és lezárjuk az ügyet.

Miért hagytad ott a rendőrséget és lettél magánnyomozó?

Sokat lehetett ott tanulni, és kiváló kollégák között is dolgoztam, de egy idő után egyre erősebben gyötört a kérdés: melyik fontosabb, a hivatás vagy a család? Pláne hajnali kettőkor. Mivel egzisztenciálisan sajnos nem tudtam előrébb jutni rendőrként, a harmincas éveim derekán megválaszoltam ezt a kérdést, és magánnyomozó irodát nyitottam. Így tulajdonképpen a hivatásomat viszem tovább, de anyagilag más szint.

Milyen tulajdonságoktól jó egy magánnyomozó?

Egzakt és frappáns válasz nincs erre. Először is szeretni kell a titkokat és vonzódni a megfejtésükhöz, a kutatáshoz. Képesnek kell lenni átlátni az ok-okozat összefüggéseket. Kellenek pszichés képességek, monotóniatűrés, mert lehet, hogy 12 órát ülünk egy kocsiban, aztán hirtelen váltani kell. Mindenképpen jártasnak kell lenni a krimináltaktikában (pl. helyszíni szemle), a krimáltechnikában, a nyomrögzítésben és ügyelemzésben, valamint magas szintű jogi ismeretek is szükségesek.

Ilyennek mutat a világ legnagyobb fotóügynöksége egy magánnyomozót. A hétköznapi magyar valóság kevésbé filmszerű (Forrás: Getty Images)

Ilyennek mutat a világ legnagyobb fotóügynöksége egy magánnyomozót. A hétköznapi magyar valóság kevésbé filmszerű (Forrás: Getty Images)

Jellemzően melyik a magánnyomozói irodád legdrágább szolgáltatása?

Általában az egyik legbanálisabbnak tűnő feladat igényli a legtöbb emberi munkát és tartós jelenlétet, a hűtlennek vélt házastársak megfigyelése, bizonyítékok beszerzése a megcsalásra. Ez szinte mindig többemberes megfigyelést és követést igényel.

Férfiak vagy nők a megbízók inkább?

Mindkét nem képviselőitől kapunk ilyen megbízásokat, de a hölgyek vannak többségben az ügyfeleink között.

Mi a konkrét feladat ilyenkor, és hogyan tesztek eleget a kérésnek?

A minket megkereső ügyfél hiszi vagy tudja biztosan, hogy félrelép a párja, és mondjuk a válást megelőző döntésben segíti őt egy kézzelfogható bizonyíték. Ilyenkor rendszerint feltérképezzük a megfigyelt személy szokásait, napirendjét, az életét, majd megkezdődik a megfigyelése, a bizonyítékok begyűjtése.

Mennyi ideig tart egy-egy ilyen megfigyelés és mennyibe kerül?

Tapasztalataink szerint 7-10 nap körül van az a határ, amennyit még kibír a szeretője és a szexuális aktus nélkül a megfigyelt, ebben az időszakban követjük őt az otthona reggeli elhagyásától az esti hazaérkezésig. Egy fixdíjas konzultációval kezdődik a munkánk, az autós megfigyelés óradíja 30-50 ezer forint + áfa, lehet, hogy lakást is kell bérelnünk, plusz vannak egyéb költségek. Ez egy piaci szolgáltatás, amelyhez egyszerre több embert és több saját tulajdonú – vagy akár bérelt – gépkocsit használunk, valamint drága felszereléseket a kiváló minőségű rejtett kameráktól a nyomkövetőkön át akár a profi hangrögzítő berendezésekig.

Ez így több millió forintos végszámlát jelent.

Többnyire így van. Az elégedett ügyfeleink ugyanakkor ennek a sokszorosát nyerhetik a pontos információval.

Hol engedi a hatályos magyar jog a megfigyelést, a képfelvétel készítését, és kinek az autójára tehető nyomkövető?

Nagyon fontos kérdés, ugyanis mi kizárólag a törvény adta kereteken belül dolgozunk. Közterületen készíthetünk felvételeket, de hálószobákat nem kamerázunk be. Ilyen kérést nem teljesítünk, és abban sem vagyunk partnerek, hogy valaki zsarolásra vagy egyéb bűncselekményre használja az általunk feltárt információkat. Ezt az elején elég nagy eséllyel kiszűröm, és nem kötünk szerződést. Nyomkövetőt a megbízónk saját tulajdonában álló személyautóba szerelhetünk az ő engedélyével, mivel azonban sokszor a férfi megbízónk tulajdonában lévő autót használja a feleség (vagy a férfi nevén lévő cég tulajdonában lévőt), így ez működik mondjuk a férfi megbízónál. Vagy ha a megbízónk – aki mondjuk egy hölgy – a saját nevén lévő autójába beszerelteti, majd valamilyen mondvacsinált okból járművet cseréltet a párjával, már jogszerűen figyelheti a nyomkövető a jármű használójának a közlekedését.

Fordítsunk egyet ezen! Aki úgy véli, követik, hogyan tud meggyőződni róla, hogy nem csak képzelődik, és túl sok dán krimit nézett?

Mondjuk behajt egy körforgalomba az autójával, és nem hajt ki belőle, hanem nyugodtan megy két-három kört. Egyből kiderül, vagy egyből lelép a követője. Ha nincs körforgalom, be kell kanyarodni háztömbök közé, és azokat kerülgetni.

Ezzel máris tippet adtunk azoknak, akik téged vagy a munkatársaidat le akarják rázni.

Először is egy ilyen helyzet kialakulásához az kell, hogy észrevegyenek minket. Ami szinte kizárt, ha váltott autókkal zajlik a követés, ami egyúttal azonnali lehetőség számunkra, ha valaki elkezd háztömböket körözni, hiszen a hozzá közelebbi jármű lepattan róla. Az első autóban haladó kollégával élő kapcsolatban lévő második vezetője, a messzebb haladó jármű viszont folytatja a követést. Természetesen arra is ügyelünk, hogy a budai elit hegyeken lakó megfigyelt utcájában odaillő járművet használjunk, a szegényebb településrészeken meg abban a környezetben jellemzőbb járműveket. De használtunk már hajót is, és hajtottunk végre már repülőgépen is megfigyelést.

Kalap és ballonkabát - kimondottan feltűnő jelmezek (Forrás: Getty Images)

Kalap és ballonkabát – kimondottan feltűnő jelmezek (Forrás: Getty Images)

Előfordul, hogy az autós megfigyelésnél, fotózásnál vagy videózásnál fizikailag közelebb kerülsz magánnyomozóként a megfigyelthez?

Természetesen ez része lehet a munkánknak.

Szeretnék erre konkrét példákat kérni.

Mondjuk egy étteremben, közeli asztalnál vendégként az irodánk munkatársa a megfigyelt személynek és az asztaltársaságának hallhatja a beszélgetését. Olykor magántanulmány készítéséhez segítséget kérve gyűjtünk információkat a megfigyelt személy szomszédaitól, egy 10 ezer forintos Tesco-utalványért jellemzően szívesen válaszolnak pár kérdésre. Köztük a számunkra nagyon fontosakra is akár a célszeméllyel kapcsolatban. De arra is volt példa, hogy egy cégben megjelentem alkalmazottként, és bejártam napi szinten dolgozni, mint új munkatárs (a tulajdonossal egyeztetve az akciót), miközben az volt a feladatom, hogy a céget régóta megkárosító személyeket és a módszerüket felderítsem. Az ügy lezárása után biztonsági protokollt és rendszert építettünk ki itt, sok pénzt megspórolva nekik.

Visszatérve a gazdag magyarok „váláselőkészítő megbízásaira”, a méretes vagyonok elrejtésének a felkutatása mennyire jellemző?

Végzünk ilyen jellegű munkát is. Sokszor nem egyszerű a helyzet Magyarországon a jogi szabályozás és a strómanok miatt.

Előfordul, hogy a felkutatott vagyon bizonyos százalékáért dolgoztok? Ami akár tizenmillió is lehet…

Nem ritka az ilyen felajánlás, de minderről csak a munkadíjon felül lehet szó. Úgy nem vállalunk megbízást, hogy ha előbányászunk 200 milliót, akkor kapunk belőle 20-at. És hűtlenségre gyanakvó házastársaktól sem fogadunk el úgy megbízást, hogy majd a megcsalást bizonyító felvételekért adnak nekünk ilyen, meg olyan sok pénzt, csak előre megkötött szerződés után. Hiszen előfordul, éppen az a tényszerű információ a megbízás végén, hogy nem lép félre a házastárs.

Ilyenkor boldogan vagy csalódottan fizet az ügyfél?

Volt egy hölgy megbízónk, aki a férjénél szeretőt gyanítva megbízott minket, ő például egyáltalán nem akart válni. Szerette a párját, de féltékeny volt rá és gyanakodott. Elkezdtük a férje megfigyelését, amikor egyszer csak hív a hölgy az autójából, hogy szerinte éppen őt is követi és megfigyeli valaki. Utánamentünk ennek is, és valóban találtunk nyomkövetőt az általa használt járműben. A tanácsomra benne hagytuk, hiszen a hölgynek nem volt semmi takargatni valója, és mint kiderítettük, a párjának sem. Mindketten indokolatlanul gyanakodtak a másikra, de a végén jó nevettek az egészen. Saját magukon.