Life Kovács Miklós 2023. 03. 19.

59 millió forintot fizettek egy nem létező fegyverért

Az online játékok piaca egyre duzzad, milliárdok fordulnak meg a játékosok, a forgalmazók, valamint a szoftverfejlesztő cégek között, és ez a folyamat néha egész döbbenetes árakat szül.

Aki játszott már online játékkal, az szembesült a ténnyel: semmi sincs ingyen. Legyen szó klasszikus programról vagy mobilon pötyögtethető friss fejlesztésről, a pénzügyek előbb-utóbb mindegyikben előkerülnek. 

Ez a jelenség nem új, az online térben őskövületnek számító legendás FPS-játékban, a Counter Strike-ban évek óta komoly piaca van a játékban fellelhető ritka, érdekes kinézetű fegyvereknek. A szerencsés játékosok a program által véletlenszerűen generált virtuális fegyverekre bukkanhatnak, és ha igazán ritka darabot fognak ki, akkor szó szerint megütik a főnyereményt, a való világban nem létező, mégis több millió forintnak megfelelő értékű tárgy kerül a birtokukba.

A felmatricázott, gyárias állapotú AK-47-es (fotó: Valve)

A felmatricázott, gyárias állapotú AK-47-es (fotó: Valve)

Érdekesség, hogy ezek a programban nem rendelkeznek különleges tulajdonságokkal, csak a megjelenésük, az egyedi textúra, a “skin” teszi őket kifejezetten értékessé. Minél gyáriasabb egy fegyver, annál értékesebb, ezt a “float”-szám adja meg a játékban. Az új, “factory new” fegyverek érik a legtöbb pénzt, a használt, kopásnyomokkal rendelkező “battle scarred” puskák olcsóbbak, de számít a pontos minta, valamint az extra matricák, feliratok is.

Most a Counter Strike: Global Offensive egyik kínai piacán bukkant fel egy kifejezetten ritka AK-47-es, a virágmintás Wild Lotus. Mivel pokolian alacsony a “float”-száma, és négy hiperritka matrica is van rajta, elég komoly árcédulát kapott, nem kevesebb, mint 1 095 000 jüant, vagyis nagyjából 59 millió forintot kértek érte.

Nos, akadt olyan játékos, akinek megérte egy családi ház árát kifizetni a csak virtuális térben létező pixelhalomért, de ha megszállott impulzusvásárólnak nézzük a döntésért, akkor tévedünk. A szakértő játékosok szerint ez az AK-47-es ennyit ér, abszolút nem volt túlárazva, később pedig akár még emelkedhet is az értéke. A játék történetében akadtak már drágább darabok is, úgyhogy akár befektetésnek is jó lehet egy virágmintás Kalasnyikov.

forrás: Kotaku