Life Fehér Patrik 2023. 03. 20.

Kína legújabb hírolvasója nem ember

Rezzenéstelen arccal, tökéletes hanglejtéssel, a nap 24 órájában bármikor hibátlanul közli a friss híreket Kína legújabb hírolvasónője - csakhogy ő nem ember.

Életünk minden területén fel-felbukkan lassan a mesterséges intelligencia. Így van ez a médiában is: egyes híroldalak már jó ideje kísérleteznek a gépek által íratott cikkekkel (ezeket a sorokat még ember írta 🙂), a Távol-Keleten pedig már a tévébe is beengedik a technológiát.

Az elmúlt években Dél-Koreában és Kínában is bemutatkozott több, csupán digitális formában létező hírolvasó, de hamar lekerültek a képernyőről, holott sokan már tényként könyvelték el, hogy elveszik a hús-vér híradósok munkáját. A digitális forradalom azonban új lendületet kapott néhány hónapja, még a korábbinál is nagyobb lendületet kapott a mesterséges intelligencia, mely nem hagyta érintetlenül Ázsiát sem.

Így debütált Ren Xiaorong hírolvasónő is, akinek érkezéséről a kínai állami irányítású média számolt be. A nő mögött mesterséges intelligencia áll, és a hírek szerint képes napi 24 órában, a hét minden napján friss hírekkel szolgálni. A hivatalos narratíva szerint Ren több ezer hírolvasó képességeit tanulta el, és a nézők visszajelzései alapján fog továbbfejlődni.

Ren ebből a szempontból nem egy klasszikus tévés szereplő, hanem egy chatrobot, akitől az emberek egy applikáción keresztül kérdezhetik meg a friss híreket. A visszajelzések alapján egyelőre még ez a rendszer sem működik remekül: csak bizonyos, előre megadott témakörökre lehet rákérdezni az appban, sok esetben csak sablonválasz érkezik, ráadásul a kép és a hang sokszor nincs szinkronban, ahogy az látszik a hölgy szájmozgásán az alábbi videóban.

Forrás: Oddity Central
Kép(ek) forrása: YouTube/TVBS NEWS