Life Erdős Norbert 2023. 03. 20.

Lehet, hogy eddig rosszul ittad a kávét?

Ha valóban szeretnéd kiélvezni a kávé igazi aromáját, akkor adunk néhány tippet, hogyan készítsd el rendesen.

Kávéivási szokásokról nem tisztünk vitatkozni, mindenki úgy fogyasztja el a napi koffeinadagját, ahogy szereti, de azért néhány tippet tudunk adni, hogyan lehet kiélvezni legjobban a minőségi kávét. Adj neki egy esélyt, ki tudja! Lehet, hogy ezután te is kávégourmet leszel.

1. Ha van rá lehetőség (és főleg idő), ne vásárolj kész kávét, készítsd el magad, a végeredmény klasszisokkal jobb lesz, mint a büfés műanyagpoharas.

Getty Images

2. Próbáld ki a szemes kávét, abból is a pörkölésmenteset, és pörkölj otthon! Nem atomfizika, csak egy 220 fokra előmelegített sütőre, sütőpapírra van szükség hozzá, és a tepsire, amelyben a zöld kávébabokat elteríted. Durván 5 perc után fogod hallani az első reccenéseket, innentől már résen kell lenned! Vedd vissza a hőfokot 190 fokra, és 2-3 percenként keverd át a babokat. Amikor elkezdenek világosbarnává válni, készen is vagy, már csak az ízléseden múlik a pörkölési fokozat (de semmiképp ne égesd meg a szemeket!).

3. Ha a pörköléssel megvagy, jöhet a darálás. Semmiképp ne használj elektromos darálót, inkább szerezz be egy kézi, tekerős eszközt. A kávészemek manuális darálása nemcsak jó érzés, de a kész kávé is meghálálja aromában, ízben és erősségben.

Lehet, hogy eddig rosszul ittad a kávét?

4. A mai modern, automata kávéfőzők óriási kényelmet jelentenek. Időt spórolhatunk meg velük és nagyon finom kávét készítenek, da ha nincs ilyen géped, vagy van időd, akkor a sima “kotyogós” (csepegtetős), amit még nagymamád hagyott rád, a legjobb barátod lesz.

5. Tej, cukor, tejszín, tejszínhab, esetleg édesítő? Ha már ennyit dolgoztál a kávéddal, ezeket mind felejtsd el! Ha igazán jó minőségű babokat sikerült beszerezned, akkor próbáld ki tisztán, minden nélkül egy eszpresszóspohárba kitöltve. Adj neki egy esélyt, ha mégsem ízlik, még mindig felturbózhatod, ahogy szoktad!

Getty Images

6. Ne várj vele sokat! Ha rövid kávét iszol, ne kortyolgasd sokáig, mert elhűl és ezzel veszít az ízintenzitásából is. Húzd le két-három kortyara, mint az olaszok!

7. A vízzel mi van? A legtöbb kávézóban adnak egy pohár vizet is az eszpresszó mellé, aminek több oka is van. Az olaszok azt vallják, hogy meg kell adni a kávénak a tisztelet azzal, hogy előtte leöblítjük ízlelőbimbóinkat tiszta vízzel. Ha pedig kávé után isszuk meg, akkor ellensúlyozhatjuk a fekete vízhajtó hatásást, plusz ha közvetlenül a kávé elfogyasztása után isszuk meg a vizet, akkor különleges aromák szabadulnak fel a szánkban, ami szintén hozzátartozik a kávézás élményéhez.

Tudtunk segíteni? Ha nem akarsz lemaradni a számtalan érdekes témáról, kövess minket Facebookon!

Képek forrása: Getty Images