Life Kovács Miklós 2023. 03. 21.

Egyre több a magyar milliárdos, ötezren lehetnek jövőre

Érdekes információk derültek ki a Blochamps Capital Kft. hazai privátbanki helyzetet bemutató sajtóközleményéből. Adataik szerint már eleve magas, és még tovább fog növekedni a hazai milliárdosok száma.

Magyarországra is igaz a globális jelenség, miszerint a legvagyonosabb réteg okos befektetésekkel komoly profitra és még nagyobb vagyonra tud szert tenni. Ezt igazolják a pénzügyi tanácsadó adatai, előrejelzésük szerint az idei év végére a magyarországi privátbanki kezelt vagyon újabb ezermilliárd forinttal bővülhet.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon 400 ezer háztartás birtokolja a teljes vagyon 48,5 százalékát (megközelítőleg négymillió háztartás van az országban, tehát a háztartások durván 10 százaléka birtokolja a teljes vagyon közel felét).

Egyre növekvő vagyonok

Míg a méretes vagyonok tovább híznak, addig a társadalom javának a legszükségeseb tartalékok felhalmozása is nehezen megy. A magyar jegybank adatai alapján a magyarországi háztartások több mint 80 százaléka nem rendelkezik olyan tartalékkal, amely három hónapon túl megélhetést biztosítana számára – jegyezték meg.

Ötezer felé emelkedhet a hazai milliárdosok száma pár éven belül (fotó: Getty Images)

Ötezer felé emelkedhet a hazai milliárdosok száma pár éven belül (fotó: Getty Images)

Bár a gazdasági mutatók vészjóslóak, és egyre erősödik a recesszió bekövetkezésének esélye, a tanácsadó cég mégis arra számít, hogy 2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.

Tehát várhatóan lesz hét ember az országban, akinek forintban 365 milliárdot meghaladó vagyona lesz.

Ez már elég nehezen értelmezhető összeg, ezért összehasonlításképp álljon itt: a magyar átlagkeresettel, vagyis 400 000 forinttal számolva, ha minden hónapban minden forintot félretennénk akkor 7600 évig tartana összegyűjteni ennyi pénzt.

Az 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma 12 év alatt megduplázódott, 2022-re 218 ezer főre nőtt; ugyanebben az időszakban vagyonuk is megkétszereződött – állítja a jelentés.

Mind Magyarországon, mind világszerte a vagyonérték jelentős része az utódokra fog maradni a következő öt-tíz évben: magyarországi viszonylatban az utódlás több tízezer milliárd forintnyi vagyonértéket érinthet, nemzetközi szinten ez a szám meghaladja a 15 ezer milliárd dollárt – olvasható a pénzügyi tanácsadó és privátbanki szolgáltató közleményében.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images