Life Kovács Miklós 2023. 03. 23.

Vége az ingyenes látogatásnak a világ egyik legszebb helyén

Izland vezetősége szeretne profitálni a szigeten ingyen tébláboló turistacsoportokól, ezért díjfizetést vezetnek be a legnépszerűbb látványosság területén.

Izland az érintetlen természet csodája, vad, különleges, zord. Olyan élmény, ami egyre több kalandra éhes turistát vonz, így szinte egymás lábát tapossák a népszerűbb helyeken. A leglátogatottabb helyek egyike a sziget déli partján található Jökulsárlón gleccserlagúna. 

Leírás helyett elég ezt a fotót megnézni, hogy értsük, miért zarándokolnak ide ennyien:

Mintha egy idegen bolygó lenne, a lagúna felett erősen látható az északi-fény is. (Getty Images)

Mintha egy idegen bolygó lenne, a lagúna felett erősen látható az északi fény is. (Getty Images)

Bár az izlandi törvények szerint minden természeti terület szabadon látogatható, a turisták növekvő száma az elmúlt években aggodalmakat vetett fel az iparág fenntarthatóságával kapcsolatban. Ezért a helyi vezetés díjfizetés bevezetésével próbálja kézben tartani a helyzetet. Ezzel kontrollálják a turisták számát, a bevételből pedig enyhíteni tudják a tömeg okozta károkat, valamint az infrastruktúra fejlesztését is támogatják az összeggel. 

A járművel érkezőket kamerával figyelik majd, és akárcsak egy autópályán, ezzel a modern megoldással kapuk, sorompók nélkül ellenőrzik majd, hogy megtörtént-e a díjfizetés. A területet ellenőrző dél-izlandi vadőrök szerint az új kamerákat idén áprilisban állítják fel, és két hónapig tesztelik őket, mielőtt idén júniusban teljesen működőképessé válnának.

Ezzel az új intézkedéssel potenciálisan mintegy 100 millió forintnak megfelelő bevételre tehetnek szert az izlandiak. A látogatók 2600 forintnyi parkolási díjra számíthatnak ezentúl, amit a kempingdíjakon felül kell megfizetni.

Forrás: icelandreview.com
Kép(ek) forrása: Getty Images