Life Kovács Miklós 2023. 03. 24.

Észbontó pohárból isszák a kávét az űrhajósok

A földi hétköznapok rutinfeladatai is kihívásnak számítanak a súlytalanságban lebegve a Nemzetközi Űrállomáson, még a kávézáshoz is különleges poharat kellett tervezni.

A Nemzetközi Űrállomás 28 000 km/órás tempóval száguld a Föld gravitációs mezejében, és a fedélzeten súlytalanságban – még pontosabban folyamatos szabadesésben – lebegő űrhajósok számára szó szerint egy földitől eltérő, más dimenziót kell megszokni. A hétköznapok minden tevékenysége más ezen a helyen, tisztálkodni, enni, ürítkezni mind kihívás. 

Nagyon érdekes a nemrég kifejlesztett, hétmillió dolláros űrvécé is, de ilyet otthonra nem szerezhetünk magunknak. Az asztronauták kávéspoharát viszont már megvásárolhatjuk. A különleges eszközt Donald Pettit, a NASA űrhajósa találta ki, mert elege lett a zacskóból szürcsölt folyadékokból. Élvezni akarta a kávét, lassan, kortyonként ízlelni, és érezni az illatát. Ez zacskóból fogyasztva nem valósult meg, így saját megoldást ötölt ki.

Itt látható a legelső, még űrben “tákolt” verzió:

Elképzelése alapján a prototípust végül Mark Weislogel csapata tökéletesítette a Portlandi Állami Egyetemen, és 3D-s nyomtatással megvalósították a zéró gravitációban is használható poharat. Ez az első űrben fejlesztett, szabadalmaztatott olyan eszköz, ami kereskedelmi forgalomba kerül, jelenleg 650 dolláros (250 ezer forint) áron érhető el az interneten. 

Itt a Földön sok hasznát nem vesszük, így inkább asztali dísznek illik be, mintsem mindennapos kávéspohárnak, de az űrben jól jön az extrém kialakítás. Ebből a formából a betöltött folyadék nem szökik el, nem fröccsen ki, még akkor sem, ha mozgásban van, viszont inni tökéletes. Ha az asztronauta a szájához emeli, a kialakított mélyedésen át könnyen és egyenletesen ki lehet szürcsölni a jól megérdemelt reggeli kávét.

A pohár a folyadékok űrbéli viselkedésének, a felületi feszültség megfigyelésével született, és az ötlet azért zseniális, mert nincs mozgó alkatrész, elektronika, erőforrás, csak maga a forma miatt tudja ellátni a funkcióját, és biztosítja a kávézás élvezetét az űrben is. 

Észbontó pohárból isszák a kávét az űrhajósok

Természetesen a fejlesztésnek nem az eszpresszó teljes élménye volt az apropója. Ez a forma segít olyan eszközök fejlesztésében, melyek a folyadékok biztonságos irányítását, kezelését valósítják meg a súlytalanságban.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: NASA