Life Erdős Norbert 2023. 03. 28.

Akkora jégtábla szakadt le az Antarktiszról, hogy Budapest háromszor elférne rajta

Januárban szakadt le a hatalmas jégtömeg, most pedig sikerült a kutatóknak videón is megörökíteni a világ legnagyobb, úszó jégtábláját.

Már 2019-ben mutatkoztak a jelei, hogy egy hatalmas jégtábla hamarosan le fog szakadni az antarktiszi Brunt-selfjégről, és ez 2023 januárjában meg is történt. A jégtáblát A-81-re keresztelték, amelynek teljes területe 1550 négyzetkilométer.

Ez a terület megfelel London városának méretével, agglomerációval együtt, de úgy is fogalmazhatunk, hogy Budapest elférne rajta háromszor. A jégtábláról most készült elszőször videó, amely fel is került a British Antarctic Survey (Brit Antarktiszi Felmérés) hivatalos YouTube-csatornájára.

 

A szakemberek évtizedek óta végeznek méréseket az adott területen, Dominic Hodgson glaciológus korábban azt nyilatkozta, hogy a mostani jégtábla leszakadásának nincs köze a globális felmelegedéshez, ez teljesen természetes folyamat része volt.

Brunt-selfjég egyébként 150 méter vastag, és az A-81-es táblát már az 1970-es évek óta figyelték a kutatók, ez az Antarktisz azon területe, ahol eddig a legtöbb mérést és megfigyelést végzik a szakemberek már hosszú idő óta. Összesen 16 GPS mérőállomás követi a jég mozgását és óránként friss adatokat kapnak a kutatók.

Forrás: British Antarctic Survey
Kép(ek) forrása: Getty Images