Life Kovács Miklós 2023. 03. 28.

Óriási aranyrögöt talált egy amatőr kincskereső

Olcsó fémdetektorral próbált szerencsét egy ausztrál férfi, és megütötte a főnyereményt. Olyan kőzetre bukkant, aminek aranytartalma 56 millió forintot is érhet.

A neve elhallgatását kérő férfi egy 4,6 kilogramm tömegű kőzetet talált Victoria területének régi aranylelőhelyén. Itt az 1800-as években volt egy nagy kincskereső hullám, komoly aranyláz, és úgy tűnik, akkor nem sikerült teljesen kimeríteni a készleteket. 

Az aranyrög értékét meghatározó, és a kőzetet megvásároló Darren Kamp szerint hasonlót sem látott még 43 éves karrierje során. A területről hozzá kerülnek a nagy vagyonra vágyó felfedezők találatai, amelyek általában semmit sem érnek, nincs értékes aranytartalmuk. 

A főnyereménnyel felérő találat. (fotó: DARREN KAMP)

A főnyereménnyel felérő találat (fotó: DARREN KAMP)

Ezt a követ látva viszont már tudta, hogy hihetetlen szerencséje volt az olcsó fémkeresővel kutató kincskeresőnek. A 4,6 kilogrammos kő nagyjából 2,6 kilogramm aranyat tartalmazott, aminek becsült értéke 160 ezer dollár, vagyis nagyjából 56 millió forint.

Ha kincskeresésre adjuk a fejünket, akkor az ausztráliai Victoria állam tényleg jó célpont lehet. Ugyanis ritkán, de itt akadnak a legkomolyabb méretű rögök, 1869. február 5-én itt például találták a világ legnagyobb ilyen jellegű kőzetét, A 72 kilogrammos, 61 centiméter hosszú rög a “Welcome Stranger” nevet kapta. Sajnos az extrém felfedezés nem maradt fenn, már a mérés során el kellett törni, később pedig beolvasztották és az Egyesült Királyság nemzeti bankjába (Bank of England) került.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images