Life Fehér Patrik 2023. 04. 03.

Folyékony fákat ültetnek a szomszédban

Lehet, hogy a jövő városait az olyan bioreaktorok teszik zölddé, melyekből már többet is telepítettek Belgrádban.

A világ metropoliszainak óriási problémája a levegőszennyezés. A legtöbb nagyvárosban nincs elég zöldfelület ahhoz, hogy semlegesítsék az emberi tevékenységek negatív következményeit, az utakat szegélyező fák erre képtelenek. Még jelentősebb ez a gond az olyan városoknál, mint Belgrád, ahol a téli fűtéshez javarészt olajat használnak.

A szerb főváros egyeteme a levegőszennyezés csökkentése érdekében elkezdett alternatívákat keresni-kutatni. Így született meg a Liquid 3, magyarul folyékony 3, de ha kicsit rosszul ejtjük a számot angolul, akkor folyékony fa. Ez egy foto-bioreaktor, mely 600 liter vizet és mikroalgát tartalmaz, a rendszer pedig megköti a szén-dioxidot és tiszta oxigént termel fotoszintézis segítségével.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Urban_Photo_Bioreactor_🌳 (@liquid3_bioreactor) által megosztott bejegyzés

Az ötlet maga zseniális és a kutatók szerint tízszer, de akár 50-szer is hatékonyabb munkát végezhet a rendszer oxigéntermelési téren, mint egy átlagos városi fa. Emellett fontos az is, hogy az alga az erősen szennyezett környezetben is túlél, míg egy fánál ez közel sem biztos. A folyékony fa kialakításánál fontos szerepet kapott a forma: igyekeztek vandálbiztossá tenni a rendszert, így a nagy ellenállóképességű üvegtartály még egy acélköpenyt is kapott.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Urban_Photo_Bioreactor_🌳 (@liquid3_bioreactor) által megosztott bejegyzés

A készítők kiemelték, nem az a céljuk, hogy Liquid 3-erdőket telepítsenek az igazi fák helyére, ezt a rendszert csak olyan helyeken szeretnék használni, ahol nincs elég terület egy igazi fának az egészséges élethez és a szabad növekedéshez. Számítások szerint egy Liquid 3 kb. 200 négyzetméter gyeppel lenne kiváltható.

Forrás: liquid3.rs, TechEBlog
Kép(ek) forrása: YouTube/UNDPSerbia