Life Kovács Miklós 2023. 04. 03.

Kalapács alá kerül John Travolta legendás fehér öltönye

A mozitörténelem egyik leghíresebb ruhadarabját vehetjük meg hamarosan.

John Travolta karrierje rakétaként ívelt fel, miután az 1970-es években szerepelt a Szombat esti láz című filmben. A zenés-táncos mozi hamar kultikus darabbá, örökzöld alkotássá vált, a Bee Gees slágereivel, valamint a mozihoz köthető ruhadarabokkal együtt.

Az általa megformált karakter, Tony Manero mindig feltűnő ruhaszettekben lépett a táncparkettre, de mind közül legemlékezetesebb a rikító fehér, háromrészes öltöny. Ez a darab a diszkózenét világszerte népszerűsítő film elsöprő sikere nyomán vált legendássá. A poliészterből készült mellényes öltönyt egy brooklyni olcsó férfiruhaüzletben szerezték be a filmhez. John Badham rendező eredetileg azt akarta, hogy Travolta feketében táncoljon a fináléban, de a jelmeztervező Patrizia Von Brandenstein meggyőzte őt, hogy inkább a fehér ruhát válassza.

John Travolta az 1977-es Szombat esti láz című filmben. (Fotó: Paramount/Getty Images)

John Travolta az 1977-es Szombat esti láz című filmben. (Fotó: Paramount/Getty Images)

Az öltöny kalandos életutat járt be, 17 évre konkrétan eltűnt, majd 2012-ben a Victoria és Albert Múzeum kurátorainak a hollywoodi kosztümökből rendezett kiállításra készülve sikerült felkutatniuk a ruhát, amely kitűnő állapotban került elő Londonból. 

Most a fehér szett újra eladó, a Julien’s aukcióján, melyen kizárólag igen ritka hollywoodi relikviák kerülnek kalapács alá, a nyertes licit árát nagyjából 35-60 millió forint közé saccolják.

Forrás: MTI, Yahoo.com
Kép(ek) forrása: Getty Images