Life Fehér Patrik 2023. 04. 11.

Kinek, mikor és mennyi borravalót kell adni? Segítünk!

Bajban vagy, ha fizetésnél szóba kerül a borravaló? Nem tudod, hogy mennyit kell, lehet, vagy illik adni? Az alábbiakban képbe helyezünk, és elmondjuk, mi jellemző jelenleg Magyarországon és külföldön.

A különféle szolgáltatások árképzésének része a borravaló is, azonban az, hogy hol milyen mértékben számolnak a számla alján szereplő összegen felüli plusz bevételre, számos tényezőtől függ. Mondhatnánk azt, hogy ahány ház, annyi szokás, de ez szerencsére nem igaz, az emberek pedig folyamatosan gyűjtik tapasztalataikat szerte a világon, melyekből kirajzolódnak a trendek.

Ez alapján az olyan utazási tanácsadó oldalak, mint a TripAdvisor, már tippeket is meg tudnak fogalmazni, hogy az egyes szolgáltatásokért cserébe hol és mennyit érdemes pluszban fizetni, ha az ember legközelebb is szívesen látott vendégként szeretne visszatérni az adott helyre.

A legérdekesebb ezek alapján persze az, hogyan lát bennünket, magyarokat a világ. Nálunk viszonylag egyszerű a számolás: az éttermi és a taxis számlák esetében 10 százalék jattot javasolnak az ajánlások, a hotelekben és a szállodákban pedig alkalmanként (londiner, szobaszerviz stb.) 0,5-1,5 dollárt, azaz kb. 200-500 forintot.

Tudod, kinek, mikor és mennyi borravalót kell adni? Segítünk!

Mi a helyzet a szervizdíjjal?

Egyre több étterem és vendéglátóhely állt és áll át a szervizdíj bevezetésére, mely gyakorlatilag a borravalót, mint bizonytalan bevételi forrást cseréli le egy biztos tételre. A szervizdíjak mértéke mindig megtalálható az adott hely étlapján, és a számla végösszege már tartalmazza azt.

Európai szinten Finnország, Izland, Belgium és Svájc jár élen a szervizdíj alkalmazásában, ezekben az országokban elvétve akad olyan hely, ahol ez a tétel nem szerepel a végösszegben. Más országok vendéglátóhelyei esetében nem árt a figyelem.

A gyűjtés szerint Dániában, Koszovóban és Moldovában nem divat a borravaló, a taxik esetében pedig azon kevés kivétel közé tartozunk, ahol elvárják a jattot. Ezen a téren több szomszédos országban (Szerbia, Horvátország, Szlovákia) is az a szokás, hogy a sofőr nem ad vissza, a maradék apró a borravaló. Japánban, Kínában és Dél-Koreában egyenesen sértőnek számít, ha extra összeget akar adni az ember, itt a hozzáállás az, hogy a dolgozók a minőségi szolgáltatásért cserébe kapják a fizetésüket, nem kell nekik ehhez plusz pénz.

A világ leginkább borravalóéhes országa az Egyesült Államok: éttermek esetében bevett a 20 százalékos jatt, taxiknál a 15 százalék a sztenderd, míg a hotelek személyzete alkalmanként 2-5 dollárra számíthat a vendégektől. Náluk a jatt a fizetési kultúra része, melytől nagyban függ a dolgozók bére is.

Forrás: TripAdvisor, Visual Capitalist
Kép(ek) forrása: Getty Images