Life Fehér Patrik 2023. 04. 14.

600 méter magasan építettek lebegő BMX-pályát

Egy extrém sportoló természetesen birtokba is vette a létesítményt, ahol a magasság mellett más nehezítő körülményekkel is meg kellett küzdenie.

Kriss Kyle nemrégiben olyasvalamit vitt véghez, ami épeszű embernek aligha jut az eszébe. Az extrém sportoló 600 méterrel a föld felett BMX-ezett egy erre kialakított pályán, mely egy hőlégballon alján lógott. Mindez ráadásul a saját ötlete volt, melyről régóta álmodozott a projekt megvalósításában segédkező Red Bull szerint.

Kriss Kyle

Kriss Kyle

A férfinek kapóra jött az energiaitalos cég segítsége: nemcsak az extrém kihívások miatt voltak ők az ideális partnerek, hanem azért is, mert a művelet kivitelezéséhez komoly mérnöki munka kellett. Segítségül is kérték ehhez a Red Bull Forma-1-es csapatával is szorosan együtt dolgozó Red Bull Advanced Technologies szaktudását is, akik megépítettek egy olyan bowlt [BMX-es “medencét” – a szerk.], mely a szélsőséges körülmények közepette is használható marad.

A speciális feladathoz nem volt elég egy mezei hőlégballon, ezért a Cameron Balloons nevű cég csak erre a célra megépítette a világ egyik legnagyobb ilyen repülőalkalmatosságát: mérete hatszorosa egy átlagos ballonénak. Kellett is ez, hogy viszonylag stabil maradjon a kompozitanyagból készült 1,7 tonnás bowl.

A bringapályának a magasság mellett a felfüggesztést, a folyamatos mozgást és a hideget is ki kellett bírnia – ez vonatkozott persze Kyle-ra is, aki biztosan tekert már kellemesebb időben is, mint idén február 6-án -12 Celsius-fokban valahol az Egyesült Királyság felett. A bringázgatás és a trükközés előtt ráadásul még le is kellett másznia a hőlégballon kosarából egy kötélen.

“Régóta álmodoztam erről a projektről, de a magasságfaktor mindig masszív súlyt tett a vállamra. Korábban már többször is le kellett küzdenem a félelmeimet, de semmi sem fogható ehhez. A kosár széléről történő lemászás őrületes élmény volt, melyre nem lettem volna képes a barátaim ösztönzése nélkül” – fogalmazott a bringás.

Forrás: Red Bull Content Pool