Life Kovács Miklós 2023. 04. 19.

Feltámadt poraiból a magnókazetta

A mágnesszalagos hanghordozó uralta a 20. század végét, majd a digitális megoldások szép lassan kiszorították. Most viszont újra reneszánszát éli Angliában, a divat törvényeit követve itt is működik a nosztalgia.

Anglia mindig diktálja a zenei trendeket, ezért érdemes odafigyelni a szigetországi eseményekre. A helyi piacon érdekes fejleményről számolt be a BPI, a brit lemezkiadók és zenei cégek képviseleti szerve. 

Adataik alapján komoly mértékben megugrott a magnókazetták eladása, két évtizedes csúcsot értek el az értékesítések, tavaly 195 000 darabot adtak el, ami éves szinten 5,2 százalékos növekedést jelent. Ez javarészt az új hanganyagaikat mágnesszalagon is értékesítő előadóknak köszönhető, olyan nagy sztárok is adtak ki tavaly kazettát, mint az Arctic Monkeys, a Florence + The Machine és Harry Styles.

Ez a trend pedig folyamatos, a növekedés egy évtizede tart, és 2022-re az értékesítés beérte a 2003-as számokat. Ráadásul a növekedés nem korlátozódik az Egyesült Királyságra: az Egyesült Államokban is hasonló fordulat ment végbe, 2022-ben 28 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest a kazettaeladások, elérve így a 440 ezret, írta a Bloomberg.

Forrás: BPI, Telex