Life Kovács Miklós 2023. 04. 25.

Megvan az őszülés oka, megoldás is lehet rá

Vannak híres férfiak, akiknek a kor hozta ősz haj kifejezett pluszt ad a kisugárzáshoz, de nem mindenki lehet George Clooney. Nekik lehet érdekes a tudósok új felfedezése az őszüléssel kapcsolatban.

Lassan rájönnek a terület kutatói az őszülés okaira, és ezzel a felfedezéssel megnyílik az út a megelőzéssel kapcsolatos kísérletek felé – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása. 

Egy új tanulmány szerint az őssejtek a haj öregedésével megrekednek a tüszőkben, és elveszíthetik érési és hajszínt megőrző képességüket. Bizonyos őssejtek – amelyek számos különböző sejttípussá képesek fejlődni – egyedülálló módon képesek a tüszőkben a növekedési rekeszek közötti átjárásra. Ezek a sejtek az életkor előrehaladtával elveszítik a mozgás képességét, így kialakítva a szürkésfehér, ősz hajszálakat. 

A kutatás az egerek bőrében és az emberekben is megtalálható sejtekre, az úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosított. A tudósok, akiket a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói vezettek, felvetették, hogy ha eredményeik az emberekre is igazak, akkor vége lehet a hajfestés korának, és új utak nyílnak a megelőzés területén.

A haj színét az szabályozza, hogy a szőrtüszőkben folyamatosan szaporodó melanocita őssejtek kapnak-e jelet az érésre. Az érett sejtek termelik a hajszínért felelős fehérjepigmenteket. Kutatók kiderítették, hogy normális hajnövekedés esetén a melanocita őssejtek folyamatosan ingáznak a fejlődő szőrtüszők rekeszei között.

Ezekben a rekeszekben az őssejtek olyan jeleket kapnak, amelyek befolyásolják az érésüket. Az eredmények szerint ahogy a haj öregszik, kihullik, majd újra visszanő, az őssejtek egyre nagyobb számban rekednek meg a hajhagymában.

Forrás: MTI, The, The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images